Ionuţ Sindile, dat afară de la şefia Jandarmeriei înainte de 10 august. Mihai Fifor: Am dispus încetarea împuternicirii în funcţie

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a anunţat, luni, că a dispus încetarea împuternicirii în funcţie a inspectorului general al Jandarmeriei Române, Ionuţ Sindile, urmând ca instituţia să fie condusă de inspectorul şef al Jandarmeriei Dolj, Constantin Florea.

05 aug. 2019, 14:57
Ionuţ Sindile, dat afară de la şefia Jandarmeriei înainte de 10 august. Mihai Fifor: Am dispus încetarea împuternicirii în funcţie

Ionuţ Sindile  este cercetat penal în dosarul „10 august” alături de fostul şef al Jandarmeriei Sebastian Cucoş, maiorul care a coordonat trupele din Piaţa Victoriei, Laurenţiu Cazan, şi un secretar din stat de la Interne, comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică.

Sindile, care a preluat frâiele Jandarmeriei imediat după mitingul din 10 august 2018 pentru că nu a mai putut fi prelungit mandatul lui Cucoş, a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Jandarmii au intervenit în forţă pe 10 august împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

Peste 400 de persoane au fost rănite în urma intervenţiei jandarmilor din 10 august şi în jur de 800 de persoane au depus plângeri la Parchetul Militar. De cealaltă parte, 169 de jandarmi au reclamat că au fost agresaţi.