Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii: Nu renunţăm la Cuminţenia Pământului

Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că statul nu renunţă la a-şi exercita dreptul de preempţiune privind sculptura ”Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi.

01 mart. 2017, 12:37
Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii: Nu renunţăm la Cuminţenia Pământului

Ionuţ Vulpescu a numit, încă o dată, campania ”Brâncuşi e al meu”, derulată timp de mai multe luni în 2016, ”un eşec” şi a spus că guvernul Cioloş recunoaşte această nereuşită.

”Ieri (marţi, n.r.), în Parlament, au fost respinse cele două ordonanţe. Există o Hotărâre de Guvern dată de guvernul Cioloş, prin care oamenilor li se vor restitui până la 31 decembrie 2017 donaţiile. Guvernul Cioloş recunoaşte prin această hotărâre eşecul. Eu nu pot decât să constat cu tristeţe. În decembrie 2015 rămăsesem la 5 milioane de euro. Nu ştiu cum s-a ajuns la 11 milioane”, a afirmat Ionuţ Vulpescu.

Procesul de negociere cu proprietarii sculpturii nu era încheiat la momentul în care Ionuţ Vulpescu a predat portofoliul. ”Nu, nu am bătut palma pe acea sumă”, a confirmat el. 

Întrebat dacă Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi guvernul vor renunţa la a cumpăra bunul de patrimoniu mobil, el a răspuns negativ. ”Nu este acum ori niciodată. Ori de câte ori sculptura va fi scoasă la vânzare, statul poate să îşi exercite dreptul de preempţiune”, a spus Vulpescu.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenţa între sumele donate în cadrul campaniei de subscripţie publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuşi şi suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sculptura ”Cuminţenia Pământului” a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusă la Muzeul Băncii Naţionale din iunie până pe 31 octombrie, când a ajuns la Muzeul Naţional de Artă al României.