Iordache îi răspunde lui Iohannis: Voi veni în faţa Guvernului cu acte coerente. Ce pachet de legi pregăteşte Ministerul Justiţiei

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat, luni, că va veni în fața Guvernului "cu niște acte coerente" privind legislația penală, care "să respecte consultarea publică".

30 ian. 2017, 13:24
Iordache îi răspunde lui Iohannis: Voi veni în faţa Guvernului cu acte coerente. Ce pachet de legi pregăteşte Ministerul Justiţiei

Întrebat cum îi răspunde președintelui Klaus Iohannis, care a cerut Executivului să abandoneze demersurile privind grațierea și modificarea Codurilor penale, ministrul Florin Iordache a răspuns: „Voi veni în fața Guvernului cu niște acte coerente, care să respecte consultarea publică”.

„Avem în vedere un pachet mai larg, este vorba de recursul în compensare pe care l-a promovat vechiul Guvern și pe care de asemenea noi discutăm să îl amendăm. Avem, de asemenea, propunerea pe care chiar colegii noștri de la PNL au făcut-o ca pentru infracțiunile ușoare, până în doi ani de zile, să funcționeze acel sistem cu brățări. (…) O să vedeți în momentul în care vom veni cu un pachet de legi”.

Iordache a făcut aceste afirmații la finalul dezbaterii publice organizate la Ministerul Justiției referitor la proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse și modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală. Potrivit ministrului, proiectul de act normativ privind grațierea unor pedepse prevede, în forma actuală, că ar putea fi eliberate mai puțin de 3.000 de persoane.

Președintele Klaus Iohannis cere Guvernului ‘să abandoneze’ demersurile privind grațierea și modificarea Codurilor penale, subliniind că ‘vocea oamenilor nu poate fi ignorată’.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale

Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată!

O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situații care a scos zeci de mii de români în stradă„, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe Facebook.

Citeşte şi: A început dezbaterea publică privind graţierea şi modificarea codurilor penale, la Ministerul Justiţiei UPDATE

Ministerul Justiţiei organizează, luni, o dezbatere publică privind proiectele de ordonanţă de urgenţă care vizează graţierea şi modificarea codurilor penale, la care sunt aşteptate peste 200 de persoane. Dezbaterea are loc la o zi după ce aproximativ 100.000 de oameni au protestat în mai multe oraşe din ţară şi străinătate, dintre care jumătate în Bucureşti, împotriva proiectelor de graţiere şi modificare a Codului Penal. O nouă demonstraţie a fost anunţată, pe Facebook, pentru luni dimineaţă, în faţa Ministerului Justiţiei.