Ipoteza mâinii criminale care a declanșat tragedia de la Ferma Dacilor, demontată de procurori! De la ce a izbucnit, de fapt, incendiul. Cornel Dinicu contestă ipoteza

Răsturnare de situație în cazul tragediei de la Ferma Dacilor, unde și-au pierdut viața opt persoane. Ipoteza mâinii criminale care a declanșat incendiul devastator ce a avut loc în a doua zi de Crăciun, invocată de patronul pensiunii, a fost demontată de procurori.

04 ian. 2024, 13:16
Ipoteza mâinii criminale care a declanșat tragedia de la Ferma Dacilor, demontată de procurori! De la ce a izbucnit, de fapt, incendiul. Cornel Dinicu contestă ipoteza
Ipoteza mâinii criminale care a declanșat tragedia de la Ferma Dacilor, demontată de procurori!

Ipoteza mâinii criminale care a declanșat tragedia de la Ferma Dacilor, demontată de procurori! Rând pe rând procurorii prahoveni au demontat toate versiunile lansate de Cornel Dinicu, patronul pensiunii Ferma Dacilor, despre incendiul în care a pierit fiul său alături de alte șapte persoane.

Citește și Un angajat de la Ferma Dacilor aruncă bomba! Cine a declanșat incendiul în care au murit opt oameni. „Umblă pe aici, dar nu îl pot prinde”

Ipoteza mâinii criminale care a declanșat tragedia de la Ferma Dacilor, demontată de procurori!

Potrivit anchetatorilor, incendiul devastator a pornit cel mai probabil de la un televizor lăsat aprins, care a suprasolicitat rețeaua proiectată în acte pentru o pompă de apă și nu pentru o pensiune.

Între timp, judecătorii de la Tribunalul Prahova au decis arestarea pentru 30 de zile a lui Cornel Dinicu, iar pe numele celor doi administratori din acte ai Fermei Dacilor, Adrian Vitomir Ristin şi Adelina Elena Ilie, a fost emis mandat de arest la domiciliu pentru 30 de zile.

În referatul cu propunerea de arestare a lui Dinicu, procurorii demontează un argument adus de acesta că erau fluctuații de tensiune și că depusese plângeri la Electrica.

Procurorii susțin că Ferma Dacilor a ars în urma unui scurtcircurit, asta după ce complexul turistic a fost construit fără autorizație la incendiu.

Mai mult, anchetatorii au subliniat că demersurile ulterioare pentru intrarea în legalitate a afacerii au fost realizate cu încălcarea legii.

De asemenea, raportul procurorilor scoate la iveală faptul că din 2014 până în 2023 Cornel Dinicu a construit clădiri noi, dar și o bucătărie, iar frigiderele, instalațiile  electrice, aparatele de aer condiționat erau toate alimentate de la instalația de 8 Kw care era subdimensionată, ceea ce a dus la fluctuații de tensiune.

„Materialul probator administrat până în prezent nu a relevat indicii care să confirme ipoteza incendiului de tip arson (incendiere provocată ca urmare a unei acțiuni umane intenționate), cercetările ce urmează a fi efectuate în cauză având rolul de a stabili până la gradul de certitudine inclusiv cauza probabilă a incendiului”, precizează procurorii.

Totodată, procurorii menționează în referatul cu propunere de arestare că ipoteza unei țigări lăsate aprinse este puțin probabilă, deoarece focul a pornit dintr-o cameră unde dormeau doi copii. În plus, focul a pornit de la mansardă, iar bucătăria, singura de unde ar mai fi putut izbucni o scânteie, era la parter.

Cornel Dinicu și administratorii pensiunii contestă deciziile de arestare

În ciuda tuturor acuzațiilor, Cornel Dinicu și administratorii săi din acte ai pensiunii contestă deciziile de arestare. Afaceristul susține în continuare că incendiul a fost pus de o mână criminală.

Cu toate acestea, procurorii spun că și dacă s-ar concretiza această ipoteză nerespectarea normelor privind construcția clădirii, dar și  securitatea la incendiu i-ar plasa pe inculpați ”în culpă în raport de producerea rezultatului constând într-un dezastru, deoarece, raportat la lipsa de siguranță a încăperilor oferite ca spații de cazare, șansele reale ca victimele să se poată salva au fost aproape inexistente”

„Și dacă ipoteza incendierii cu intenție a imobilului s-ar concretiza (ipoteza în raport de care materialul probator administrat nu atestă indicii), întreaga situație descrisă, vizând nerespectarea de către factorii decidenți a normelor în materia securității la incendiu, îi poziționează pe cei trei inculpați în culpă în raport de producerea rezultatului constând într-un dezastru, deoarece, raportat la lipsa de siguranță a încăperilor oferite ca spații de cazare, șansele reale ca victimele să se poată salva au fost aproape inexistente, în condițiile în care:

  • imobilul a fost construit fără autorizație de contrucție,
  • mansarda a fost realizată din material lemnos, ușor inflamabil, neprevăzut cu căi de evacuare optime, construcția fiind încadrată în gradul V (cinci) de rezistență la foc (cel mai defavorabil grad),
  • imobilul a fost întabulat cu încălcarea prevederilor legale, în baza unui certificat de constatare a edificării construcției emis fără verificarea îndeplinirii tuturor cerințelor fundamentale,
  • imobilul a fost edificat fără solicitarea/obținerea vreunui aviz/autorizație de la I.S.U. Prahova,
  • a fost dotat cu o centrală de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu nefuncțională la momentul producerii incendiului, montată în baza unui proiect neavizat,
  • unitatea avea o instalație electrică certificată, subdimensionată (putere de 8 kw) în raport de nevoile reale ale unui astfel de consumator”, se arată în referatul procurorilor.

Citește și Sora patronului de la Ferma Dacilor rupe tăcerea după tragedia care a îndoliat o țară întreagă: „Cât vreți să îl mai loviți? Voi vreți să îl închideți pentru că a îndrăznit să își transforme visul în realitate?”

Patronul de la Ferma Dacilor, care este arestat preventiv, a declarat în fața instanței că simte că ispășește o pedeapsă după ce și-a pierdut copilul în incendiu.

În ultimul cuvânt în fața judecătorilor, înainte ca aceștia să decidă arestarea preventivă a lui pentru 30 de zile, Cornel Dinicu a susținut că a luat toate măsurile pentru siguranța turiștilor. El a spus că dorește să se afle adevărul și că trăiește o adevărată dramă după ce și-a pierdut copilul.