IPP: Guvernul Tudose se face vinovat de întârzierea îndeplinirii ţintelor României privind deşeurile

Institutul pentru Politici Publice (IPP) consideră că actualul Guvern se face vinovat de întârzierea îndeplinirii țintelor de valorificare deșeuri asumate de România în fața Uniunii Europene.

11 iul. 2017, 10:46
IPP: Guvernul Tudose se face vinovat de întârzierea îndeplinirii ţintelor României privind deşeurile

„La prima ședință de Guvern, prin OUG nr. 48/2017 pentru modificarea și completarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, Guvernul M. Tudose a amânat până în 2019 taxa la groapă — taxă penalizatoare pentru depozitarea cantităților de deșeuri la gropile de gunoi, în lipsa infrastructurii corespunzătoare selectării anterioare și valorificării părții reciclabile din aceste deșeuri. România s-a angajat, încă din 2009, în fața Comisiei Europene că până în 2020 valorifică cel puțin 50% din cantitatea totală de deșeuri, în prezent, conform unui recent raport de evaluare al Comisiei la nivelul lunii mai 2017, procentul fiind de 16%”, informează IPP într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, în ultimii ani, s-au finanțat din fonduri structurale, prin intermediul Asociațiilor de Dezvoltare Inter-comunitară înființate în acest scop, proiecte acoperind 52% din județele țării, cu un total financiar de peste 590 milioane euro, parte din aceste proiecte constând, printre altele, în crearea infrastructurii de colectare selectivă deșeuri. În multe situații sunt blocaje în organizarea licitațiilor, inclusiv pentru amenajarea gropilor, „responsabilitatea pasându-se de la an la an în speranța unei clemențe, în loc să se asume decizii responsabile”, mai spune IPP.

„Tema privind restanțele autorităților locale în îndeplinirea obligațiilor de punere la punct a infrastructurii pentru valorificarea deșeurilor a fost subiect de lobby intens făcut de primari/președinți de consilii județene, operatori de salubritate sau organizații de transfer a responsabilităților (OTR) — companii care se ocupă de colectare și valorificare deșeuri în baza contractelor cu autoritățile publice locale, operatori sau alte firme. Acest lobby nu fost făcut transparent atât la Ministerul Mediului, dar mai ales la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene astfel că, în opinia Institutului pentru Politici Publice (IPP), cele două ministere se fac responsabile de relaxarea, cu consecința neîndeplinirii țintei asumate și în final a penalizării României, îndeplinirii sarcinilor pentru a avea infrastructura pentru valorificarea deșeurilor reciclabile”, se mai arată în comunicat.

IPP consideră că decizia privind menținerea (cu eventuale modificări, cum ar fi etapizarea îndeplinirii obligațiilor cu o creștere anuală graduală) cuantumului taxei de la groapă sau amânarea impunerii ei cu o perioadă de până la anul premergător celui în care trebuie să avem 50% deșeuri reciclate aparține în totalitate celor două ministere conduse de Sevil Shhaideh și de Grațiela Gavrilescu.