IPP solicită Biroului permanent al Camerei sancţionarea deputaţilor Bacalbaşa şi Bichineţ

Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicită Biroului permanent al Camerei Deputaților declanșarea procedurii de sancționare a deputaților Nicolae Bacalbașa și Corneliu Bichineț pentru că au proferat "o serie de jigniri" la adresa unor colegi folosind inclusiv "cuvinte și gesturi obscene" de la tribună.

10 mai 2017, 18:19
IPP solicită Biroului permanent al Camerei sancţionarea deputaţilor Bacalbaşa şi Bichineţ

IPP precizează că a constatat o creștere a numărului situațiilor în care, de la tribuna Camerei Deputaților, au loc o serie de discursuri ‘în afara oricărei urme de civilitate”.

„Credibilitatea Parlamentului României pare că se degradează de la un mandat la altul, în opinia noastră o parte a explicației ținând și de lipsa de reacție a conducerii Camerei Deputaților, a președinților de ședință în mod special, prin inacțiunea lor aceștia încurajând tacit această degradare a discursului parlamentar. În acest sens, IPP solicită cu toată politețea, dar și fermitatea Biroului permanent al Camerei Deputaților declanșarea procedurii de sancționare a deputatului Nicolae Bacalbașa din Circumscripția electorală Galați, respectiv a deputatului Corneliu Bichineț din Circumscripția Electorală Vaslui. În ședința de plen din ziua de 9 mai 2017, aceștia au proferat o serie de jigniri la adresa unor colegi folosind inclusiv cuvinte și gesturi obscene de la tribună”, se arată în comunicat.

IPP își întemeiază cererea pe mai multe prevederi ale Regulamentului Camerei Deputaților, menționând, între altele, art.151, alineat (1) potrivit căruia: „este interzisă proferarea de insulte sau calomnii atât de la tribuna Camerei, cât și din sala de ședințe a plenului sau a comisiilor” și indică la capitolul penalizări ce le pot fi aplicate celor doi deputați art.213, unde se prevăd ca sancțiuni: „avertismentul; chemarea la ordine; retragerea cuvântului; eliminarea din sala de ședințe; interzicerea participării la lucrările Camerei pe timp de maximum 15 zile”.

Sursa citată precizează că solicitarea cuprinsă în comunicat va fi transmisă și în mod oficial conducerii Camerei Deputaților.

„Dincolo de reacțiile dezaprobatoare ale unor parlamentari, IPP consideră că trebuie activate prevederile Regulamentelor Camerelor prin sesizări înregistrate în mod oficial cu privire la orice senator sau deputat care nu înțelege ce înseamnă o demnitate publică. Acestea fiind pârghiile pe care le poate folosi un ONG, rămâne la latitudinea votanților să decidă în consecință cu privire la alegerea celor pe care îi trimit în Parlament pentru a îi reprezenta”, se conchide în comunicat.