ÎPS Teodosie, despre dosarul său: De ce să mă afecteze dacă nu mă regăsesc în cele ce sunt acuzat. Sinodul nu condamnă fără temei

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a declarat, miercuri, că anul acesta a fost unul „binecuvântat”, iar procesul în care e implicat „nu e o cumpănă”, pentru că nu se regăseşte în acuzaţii.

20 dec. 2017, 14:31
ÎPS Teodosie, despre dosarul său: De ce să mă afecteze dacă nu mă regăsesc în cele ce sunt acuzat. Sinodul nu condamnă fără temei

„A fost un an binecuvântat de Dumnezeu, cu roade. Procesul nu e o cumpănă, e un mod de a mărturisi. M-aţi văzut pe mine trist, vreodată, anul acesta care a trecut? (…) De ce să mă afecteze, dacă nu mă regăsesc în cele ce sunt acuzat? Nu m-a afectat deloc”, a spus Înaltpreasfinţitul Teodosie, miercuri, într-o conferinţă de presă, la sediul Arhiepiscopiei Tomisului.

Înaltul prelat a susţinut că nu are probleme de conştiinţă şi are răbdare ca justiţia să „proclame adevărul”.

„Aştept să se lămurească lucrurile. Pentru mine nu există nicio umbră, dar trebuie ca să treacă umbra şi la cei ce încă nu sunt lămuriţi. Şi sigur trebuie să se lămurească chiar în justiţie. Justiţia trebuie să proclame adevărul şi am răbdare şi aştept. Pe mine nu mă împovărează ceea ce nu mă apasă. Nu am avut niciodată conştiinţa afectată”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

Întrebat dacă se aşteaptă la o posibilă sancţionare de către Sinodul BOR, prelatul a precizat că Sinodul „nu condamnă fără temei”.

„Nu vorbeşte nimeni despre ceva ce nu e clar. Nu a fost luată în discuţie situaţia mea. Noi chiar avem nişte legi după adevăr. Nu condamnă niciodată Sinodul pe cineva fără temei. Noi nu avem din alea rezonabile, ci numai din alea palpabile. De aceea noi punem accent pe justiţia divină, nu pe zvonistică şi nici pe denunţuri nedovedite”, a încheiat IPS Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, este judecat, alături de alte persoane, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În prezent, dosarul de corupţie a lui Teodosie se judecă pe fond la Curtea de Apel Constanţa.