ÎPS Teodosie: „Eu nu mă vaccinez, deocamdată, pentru că am o alergie. Fiecare să aleagă după conştiinţa proprie”

Arhiepiscopul Tomisului a participat marţi, prin videoconferinţă, la emisiunea Punctul Culminant, de la România TV, unde a intrat în dialog cu Victor Ciutacu pe tema campaniei de vaccinare şi a recentei implicări a Bisericii Ortodoxe în informarea credincioşilor cu privire la imunizare.

12 ian. 2021, 22:02
ÎPS Teodosie: „Eu nu mă vaccinez, deocamdată, pentru că am o alergie. Fiecare să aleagă după conştiinţa proprie”

ÎPS Teodosie a declarat că, deşi el nu se poate vaccina deocamdată, a trimis materiale informative către toţi preoţii, astfel încât aceştia să poată decide în cunoştinţă de cauză dacă se vor vaccina sau nu şi îi îndeamnă pe credincioşi să îşi asculte conştiinţa şi medicul de familie, înainte de a lua o hotărâre în acest sens.

„Eu nu m-am inmuiat, dimpotriva, cei care au crezut ca imi ghicesc gandurile vor spune ca mi-am schimbat parerea. Nu mi-am schimbat-o, doar m-am documentat si eu nu am pareri personale, ci doar informatii legate de vaccin. Deocamdata, din motive medicale, nu ma voi vaccina, pentru ca am o alergie si nu am primit consimtamantul medicului.

Fiecare sa faca apel la constiinta proprie, sa-si consulte medicul, pentru ca sunt atatea necunoscute. E un medicament care nu are un prospect, sau are, dar e incomplet, nu e studiat suficient. Beneficiile vaccinului trebuie sa le explice medicii, nu politicienii. Noi participam, am trimis materiale catre preoti, iar acestia se vaccineaza sau nu, dupa cum le dicteaza constiinta si medicul. Noi nu transmitem mesajele guvernului in teritoriu, asta o fac prefectii. Cei din presa au incercat sa ma incolteasca, dar altfel nu am avut nicio presiune (n.r. din partea guvernului)”, a spus ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie: „Nu voi mai permite să se închidă vreo biserică în eparhia mea”

Arhiepiscopul Tomisului a declarat marți, la Antena 3, că nu va mai accepta eventuale noi interdicții ale autorităților legate de oficierea slujbelor de Paşti.

„Credinciosii au suferit că n-au avut Paşti, n-au avut Săptămâna Patimilor. Biserica nu trebuia să se închidă, nu exista aşa mare răspândire a bolii.
Eu nu sunt impotriva autoritatilor, dar nu ne-au consultat și de multe ori nu am inteles logica. Biserica are o autonomie a ei
Eu nu cred ca Bisericile se vor mai inchide. Am fost luati prin surprindere atunci. Eu nu voi permite sa se mai inchida vreo Biserica in eparhia mea. Eu cred că biserica nu se va mai închide pentru că nu se cuvine”, a spus ÎPS Teodosie.

Citeşte şi: Diana Şoşoacă: „Moartea lui Bogdan Stanoevici este suspectă. Cer autorităţilor să facă autopsia de urgenţă”