EXCLUSIV. ÎPS Teodosie, referitor la promovarea vaccinării anti-Covid: „Nu trebuie să vă lăsați îndrumați de Biserică, ci de medici”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a vorbit marți seara la România Tv despre vaccinarea anti-Covid, conflictul cu Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, dar și despre posibila candidatură la prezidențiale.

04 mai 2021, 22:37
EXCLUSIV. ÎPS Teodosie, referitor la promovarea vaccinării anti-Covid: „Nu trebuie să vă lăsați îndrumați de Biserică, ci de medici”

Întrebat ce ar face dacă se va lua decizia ca doar persoanele vaccinate să poată participa la slujbe, ÎPS Teodosie a declarat, în direct la RomâniaTv, că nu crede că se va întâmpla așa ceva. „Sunt oameni care nu pot să se vaccineze. Eu am de la medic. Nu pot să mă vaccinez din cauza alergiei pe care o am. Eu nu sunt împotriva vaccinului, dar nu poți vaccina pe cineva care are afecțiuni”.

„Fiecare face cum dorește. Nimeni nu trebuie să fie un instrument de promovare a vaccinării. Eu nu sunt împotriva vaccinării, dar nici nu pot să recomand pentru că nu am specialitatea necesară. Vaccinurile obligatorii pentru copii, care sunt de sute de ani, le-am recomandat pentru că sunt absolut necesare. Acest vaccin e mai puțin cunoscut, nu se știu exact efectele. Nu sunt niște studii clare privind efectele negative”.

Întrebat ce ar trebui să creadă credincioșul obișnuit care îl aude pe purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, că îndeamnă la vaccinare, ÎPS Teodosie a spus „Nimeni nu are o perfecțiune în știință. Trebuie să aveți un medic bun care să vă îndrume, nu trebuie să vă lăsați îndrumați de slujitorii Bisericii, ci de slujitorii medicinei”.

„Nu trebuie să ne contrazicem în domeniul acesta, al medicinei. Nu îl stăpânim. Doar pentru că cineva vrea să fim noi transmițători.. am văzut exprimarea aceasta nefericită ca maneliștii și cei din Biserică să promoveze vaccinul. Nu trebuie să fim noi vectori până nu avem dovezi.  Există o putere de vindecare prin Dumnezeu pe care nu o reușesc nici medicamentele. Cei care nu se pot vaccina au speranța în Dumnezeu că îi poate salva”.

ÎPS Teodosie spune că nu înțelege de ce autoritățile consideră că implicarea Bisericii în promovarea vaccinării este o idee bună. „Biserica are cea mai mare credibilitate în societate și politicienii se folosesc de asta ca să facem reclamă la vaccinare. Pentru ce să facem noi un astfel de lucru?”.

Referitor la zvonurile apărute în presă despre o posibilă candidatură la prezidențiale, ÎPS Teodosie a spus că niciodată nu va intra în politică. „Nu am nicio treabă cu politică. Câtă vreme sunt slujitor, voi rămâne slujitor al Bisericii. În politică nu am ce căuta. Voi face rugăciuni pentru cei care susțin Biserica, nu rugăciuni personale, ci în general. Cine vine să ia o binecuvântare, îi dau. Altfel, eu nu susțin pe nimeni în politică”.

După schimbul de replici pe care l-a avut zilele trecute cu purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, ÎPS Teodosie a răspuns dacă se simte dezamăgit de fostul său student.

„Nu că m a dezamăgit. dar a fost așa alambicat că se înțelegeau mai multe… eu cred că el își va reveni pentru că e totuși un teolog. Orice vaccin are urmări negative, dar Hristos e vindecătorul tuturor. De aceea, nu știu de ce domnul Bănescu s-a amestecat în asta. A intrat în niște amănunte și spunea că Biserica se ocupă numai cu suflete. Hristos e doctorul trupului și sufletului. Sper că se va concilia această contradicție. Trebuie să fim frați între noi, nu să ne punem contre”, a mai spus ÎPS Teodosie la RTV.