ÎPS Teodosie şi Monica Pop condamnă eutanasierea românului Eugen Sabău în Spania: „Este o laşitate, un păcat de moarte!”

Românul Marin Eugen Sabău, în vârstă de 46 de ani, va fi eutanasiat marți, 23 august, după ce a fost rănit grav într-un atac în care el a împușcat doi polițiști și trei colegi, în localitatea spaniolă Tarragona.

22 aug. 2022, 19:04
ÎPS Teodosie şi Monica Pop condamnă eutanasierea românului Eugen Sabău în Spania: „Este o laşitate, un păcat de moarte!”

Curtea Constituțională a refuzat să admită recursul formulat de rudele victimelor sale împotriva rezoluției Tribunalului din Tarragona, care pe 4 august a admis cererea românului Eugen Sabău de a fi eutanasiat.

Astfel, s-a decis și data la care va avea loc eutanasierea românului, respectiv data de 23 august. Potrivit ABC Spania, magistrații consideră că nu există nicio încălcare a drepturilor fundamentale și nicio semnificație constituțională pentru a opri procesul.

Cu doar o zi înainte de moartea asistată a românului, Monica Pop şi ÎPS Teodosie s-au arătat profund indignaţi de decizia justiţiei spaniole, care în opinia lor nu ar fi trebuit să aprobe o asemenea soluţie.

ÎPS Teodosie: „Este o laşitate, un păcat de moarte!”

„Nu ar trebui să se producă această împiedicare a morţii. Ar trebui dus să îşi ispăşească fapta pentru că eutanasierea la noi în ţară nu este admisă. Este o moarte asistată, sau unii iau medicamente ca să moară. Există o moarte voluntară prin anumite medicamente sau moarte asistată, cum este eutanasierea. Este o laşitate, un păcat de moarte, pentru că, din punct de vedere al moralei creştine, nu îl găseşte decât această justificare a răului pe care şi-l asumă omul, un rău care nu se cade, care depersonalizează omul, care îl duce în acea direcţie a răului suprem. Şi iată, el fuge de pedeapsă cu această formă de eutanasiere. Este foarte condamnabil, pentru că trebuia să ispăşească o pedeapsă, consider că justiţia nu şi-a făcut datoria aici.

Citeşte şi: Crimă șocantă la Pitești. Bărbat înjunghiat mortal de o prostituată pentru că nu i-ar fi plătit serviciile

Nu cred că e normal ca victimele să vadă că el a vrut să scape printr-o laşitate şi i s-a aprobat de autorităţi această laşitate. Sigur, este o imoralitate şi din partea celor ce au aprobat şi din partea celui ce şi-a asumat această eutanasiere şi însăşi eutanasierea este potrivnică spiritului creştin”, a spus ÎPS Teodosie, în exclusivitate la Antena 3.

Monica Pop: „Mie mi se pare efectiv un act criminal!”

Medicul Monica Pop susţine punctul de vedere al lui ÎPS Teodosie şi spune că eutanasierea este o formă de crimă.

„Vă rog că credeţi că nu am vorbit înainte cu Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, dar sunt perfect de acord cu ce a spus. Mie mi se pare eutanasierea o formă de crimă. În primul rând, omul când se naşte, deja se naşte cu aprobarea morţii, pentru că oricine se naşte să ajungă acolo. Apoi, singura persoană stăpână a omului este el însuşi. Cum e posibil să ceară altcuiva să îi ia viaţa? Iar cei care aprobă aşa ceva, medicii care fac aşa ceva, mie mi se pare efectiv un act criminal, deci nu poţi. Ai făcut meseria asta ca să dai sănătate, viaţă şi nici într-un caz să o iei.
Acest om, pe lângă laşitatea de care vorbea Înaltpreasfinţia Sa, este un om care are mâinile libere. Îl opreşte cineva să facă ceea ce crede cu viaţa lui? Nu. De ce să ceară altuia? De ce să încarce sufletul unei alte persoane cu dorinţa morţii? Ce e asta? De ce trebuie aprobare pentru aşa ceva? Nu poţi să ceri alcuiva să îţi ceară aşa ceva, să îţi ia viaţa. Paraplegic înseamnă că nu poate merge, dar are mâinile libere şi nu asta este problema. Problema este pentru care motiv? Pentru care motiv să ceară un om aluita să îi ia viaţa. Cum se poate aşa ceva”, a adăugat Monica Pop.

Citeşte şi: Ei sunt părinții care au pierit pe Valea Oltului împreună cu copilul lor. Mașina în care se aflau a fost distrusă complet de un TIR