Iranienii, furioşi pe reţelele de socializare după ce autorităţile au recunoscut că au doborât avionul civil. Proteste şi în stradă

Iranul a recunoscut sâmbătă dimineaţă că a doborât „din greşeală” avionul companiei Ukraine International Airlines cu 176 de oameni la bord şi şi-a exprimat regretul pentru moartea lor.

11 ian. 2020, 11:52

UPDATE. Numeroşi iranieni au ieşit în stradă la Teheran, sâmbătă, pentru a protesta faţă de autorităţi. Ei cerut demisia liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, relatează Reuters. „Comandantul suprem, demisia, demisia”, au scandat protestatarii strânşi în faza universităţii Amir Kabir, scriu Agepres si Mediafax.

Imagini cu protestul au apărut pe reţelele de socializare, în postări pe Twitter semnalându-se proteste şi în alte oraşe, dar şi faptul că forţele de ordine au intervenit în forţă. Agenţia semioficială Fars a notat că protestatarii au scandat sloganuri împotriva autorităţilor şi au rupt fotografii ale lui Qassem Soleimani, generalul ucis într-un atac cu dronă al SUA.

Recunoaşterea de către autorităţile iraniene a faptului că avionul ucrainean a fost doborât, ”dintr-o eroare umană neintenţionată”, de forţele armate ale ţării şi condoleanţele transmise de regim nu au fost suficiente pentru a potoli furia unora dintre iranieni, care au ales reţelele sociale pentru a-şi arăta revolta faţă de ascunderea iniţială a adevărului, notează Reuters.

”Este o tragedie naţională. Modul în care a fost gestionată şi a fost anunţată de autorităţi a fost încă şi mai tragic”, a declarat Ali
Ansari, un cleric moderat, potrivit agenţiei semioficiale ILNA.

Mulţi iranieni se întreabă de ce autorităţile nu au închis aeroportul din Teheran şi spaţiul aerian al ţării într-o perioadă în care ar fi fost în alertă pentru represaliile la atacul în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani la Bagdad.

”Au fost atât de grijulii să nu omoare niciun american în răzbunarea lor pentru Soleimani. Dar de ce nu au închis aeroportul? Aceasta arată cât de mult îi pasă acestui regim de iranieni”, a spus Mira Sedaghati prin telefon din Teheran.

”Neintenţionat? Ce înseamnă asta? Au ascuns această imensă ştire tragică zile întregi pentru a-l jeli pe Soleimani. Ruşine”, a scris Reza Ghadyani din Tabriz.

Alţi iranieni au cerut demisia unor oficiali, refuzând scuzele acestora.

”V-aţi răzbunat pe iranieni”, a reacţionat utilizatorul Ahmad Batebi pe Twitter la declaraţia preşedintelui Hassan Rouhani conform căreia ”Republica Islamică regretă profund această eroare dezastruoasă”.

”Doar demisia”, a scris într-un tweet utilizatorul Sadeq.

Sâmbătă, într-o postare pe Twitter, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a dat vina pe ”aventurismul american” pentru dezastrul avionului. ”Este capătul liniei, dle ministru! Aţi stricat totul!”, i-a replicat pe aceeaşi reţea utilizatorul Bita Razaqi.


loading...