Iranul anunţă că va depăşi limita de producţie a uraniului îmbogăţit stabilită prin acordul din 2015

Ministrul adjunct de Externe, Abbas Araqchi, a anunţat că Iranul îşi măreşte limita de producţie a uraniului îmbogăţit.

07 iul. 2019, 12:12
Iranul anunţă că va depăşi limita de producţie a uraniului îmbogăţit stabilită prin acordul din 2015

Iranul a anunțat că va încălca o limită stabilită pentru îmbogățirea uraniului, încălcând acordul nuclear de referință din 2015.

Ministrul adjunct de externe, Abbas Araqchi, a declarat că Iranul dorește încă să salveze situaţia, dar a acuzat țările europene că nu au reușit să-și respecte propriile lor angajamente.

SUA au renunțat unilateral la acord în 2018. De atunci, au impus sancțiuni stricte asupra Iranului.

Anunțul iranian marchează ultima încălcare a acordului. În luna mai, Iranul și-a intensificat producția de uraniu îmbogățit, care poate fi folosit pentru a produce combustibil pentru reactoare, dar și pentru arme nucleare.

Citeşte şi Donald Trump, avertisment fără predecent pentru Iran: Să aibă grijă cu ameninţările

Țara a stocat deja uraniu îmbogățit printr-o concentraţie mai mare decât cel permis în condițiile acordului.

Vorbind la o conferință de presă, dl Araqshi a declarat că Iranul va începe să îmbogățească uraniul cu o concentrație de 3,67% în câteva ore, pentru a furniza combustibil pentru uzina electrică din Bushehr. Mai multe oficialităţi  afirmau anterior că aceasta ar însemna o concentrare de aproximativ 5%.

Dl Araqchi a afirmat că Iranul va continua să-și reducă angajamentul față de acordul din 2015 la fiecare 60 de zile, cu excepția cazului în care semnatarii săi – China, Franța, Germania, Rusia și Marea Britanie – înţeleg să se protejeze faţă de sancţiunile impuse de SUA.