Iranul anunţă o nouă reducere a angajamentelor nucleare

Iranul a comunicat miercuri decizia unei noi reduceri a angajamentelor sale nucleare prin anunţarea unei implicări mai mari în cercetarea şi dezvoltarea în domeniu, după eşecul temporar al încercării de mediere din partea Franţei a dialogului dintre Teheran şi Washington, transmite AFP.

05 sept. 2019, 05:36
Iranul anunţă o nouă reducere a angajamentelor nucleare

Într-o alocuţiune televizată, preşedintele Hassan Rohani a anunţat că a „dat ordin” Organizaţiei energiei atomice iraniene „să adopte orice măsură necesară în materie de cercetare şi dezvoltare şi să abandoneze toate angajamentele în vigoare în acest domeniu” astfel încât să doteze ţara cu tot ce are „nevoie pentru a îmbogăţi” uraniul.

Această măsură a fost adoptată deoarece „nu am ajuns la rezultatul pe care îl doream” în cadrul recentei încercări diplomatice ale Parisului de a evita ca acordul internaţional privind capacităţile nucleare ale Iranului încheiat în iulie 2015 la Viena să sară în aer, a adăugat preşedintele Rohani, informează Agerpres.

Măsurile anunţate de Rohani reprezintă a „treia fază” a unui plan de reducere a angajamentelor iraniene lansat în mai ca formă de represalii faţă de decizia SUA din urmă cu un an de a se retrage din pactul validat de Consiliul de Securitate al ONU.

Pe lângă anunţul dezvoltării de centrifuge care să grăbească îmbunătăţirea uraniului, Iranul a anunţat, de asemenea, că va mai acorda două luni puterilor europene pentru a încerca să salveze pactul multilateral.
Administraţia Trump vrea să forţeze Iranul să negocieze un acord mai constrângător.