Iranul are un sistem mobil de rachete sol-aer autohton

Iranul a prezentat un sistem mobil de rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune, de fabricaţie internă, a anunţat joi media de stat iraniene, citate de Reuters.

22 aug. 2019, 08:44
Iranul are un sistem mobil de rachete sol-aer autohton

Postul de televiziune public iranian a transmis imagini cu preşedintele Hassan Rouhani participând la ceremonia de prezentare a sistemului Bavar-373, despre care presa de la Teheran susţine că este un concurent al sistemului de rachete rus S-300.

Anunţul a fost făcut într-o perioadă în care relaţiile între Washington şi Teheran sunt tot mai tensionate. În luna iunie, forţele iraniene au doborât în zona Golfului o dronă de recunoaştere militară americană, folosind o rachetă sol-aer. Iranul a susţinut că drona se afla deasupra teritoriului său, dar SUA au declarat că ea era în spaţiul aerian internaţional, potrivit Agerpres.

Prezentarea sistemului Bavar-373 a avut loc cu ocazia Zilei naţionale a industriei de apărare din Iran. În contextul sancţiunilor internaţionale, în special al embargoului internaţional asupra importurilor de arme, Iranul şi-a dezvoltat masiv industria de apărare.

Analiştii militari occidentali sunt de părere că deseori Iranul prezintă informaţii exagerate referitoare la capacităţile sale militare, deşi temerile despre programul iranian de rachete cu rază lungă de acţiune au contribuit la decizia SUA de a se retrage din acordul internaţional privind programul nuclear iranian, document semnat în 2015 de marile puteri mondiale şi Teheran.