Iranul, Irakul şi Siria se coalizează în lupta împotriva Statului Islamic

Iranul, Irakul și Siria se vor reuni săptămâna viitoare, la Bagdad, pentru a-și întări cooperarea împotriva organizației Statul Islamic (SI), au declarat responsabili iranieni și sirieni, citați de mass-media, informează ADP, citată de Agerpres. 

23 iun. 2015, 13:32
Iranul, Irakul şi Siria se coalizează în lupta împotriva Statului Islamic

Oficialităţi din trei țări vor avea ‘săptămâna viitoare o reuniune la Bagdad, pentru a-și consolida înțelegerea în ceea ce privește lupta împotriva terorismului’, a declarat marți Ali Akbar Velayati, consilierul Ghidului Suprem iranian pentru probleme internaționale, după o întrevedere cu ministrul sirian de interne, Mohammad al-Chaar, care efectuează o vizită la Teheran, potrivit televiziunii de stat iraniene.

‘Iranul are relații fraterne și istorice cu aceste două țări (Irak și Siria). Săptămâna viitoare vom fi martorii unei evoluții importante în relațiile dintre cele trei țări’, a adăugat Velayati.

Citat de cotidianul sirian Al-Watan, apropiat puterii, ministrul sirian Mohammad al-Chaar a afirmat că această reuniune va avea drept scop ‘discutarea mecanismelor de cooperare și de coordonare strategice pentru combaterea terorismului’, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Propaganda jihadistă va fi contracarată eficient de Europol

‘Teroriștii din SI sunt activi în Siria și Irak, prin urmare avem nevoie de coordonare la cel mai înalt nivel pentru a lupta împotriva terorismului’, a adăugat Al-Chaar, citat de agenția oficială iraniană Irna.

Un protocol urmează să fie semnat la Bagdad între cele trei țări angajate împotriva ‘terorismului, violenței și extremismului’, a precizat la rândul său ministrul de interne iranian, Abdolreza Rahmani Fazli, care a parafat luni un prim proiect de acord în materie de securitate cu Siria.

Putere șiită regională, Iranul s-a angajat în lupta împotriva SI, care deține controlul asupra unor vaste teritorii în Siria și Irak. Teheranul a trimis consilieri militari și a furnizat sprijin financiar și militar guvernelor sirian și irakian, precizând totodată că nu a desfășurat trupe în aceste țări.