Iranul şi Marea Britanie îşi vor redeschide în acelaşi timp ambasadele

Iranul își va redeschide ambasada de la Londra 'în același timp' cu redeschiderea ambasadei Marii Britanii la Teheran, care este așteptată în curând, a anunțat joi o sursă din cadrul Ministerului de Externe iranian.

20 aug. 2015, 18:02
Iranul şi Marea Britanie îşi vor redeschide în acelaşi timp ambasadele

Șeful diplomației britanice Philip Hammond este așteptat duminică în capitala iraniană pentru redeschiderea ambasadei Marii Britanii, a anunțat mai înainte aceeași sursă.

După ce Iranul și statele Grupului 5+1 (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța, China și Germania) au ajuns la un acord privind programul nuclear iranian, șeful diplomației britanice a declarat că Londra speră să-și redeschidă ambasada de la Teheran.

Până la numirea unui nou ambasador, reprezentanța diplomatică va fi condusă de însărcinatul de afaceri Ajay Sharma.

Zeci de manifestanți au pătruns în noiembrie 2011 în incinta ambasadei Marii Britanii din Teheran, au spart geamuri cu pietre, au incendiat o mașină și au ars drapelul britanic în semn de protest față de sancțiunile decise de Londra împotriva Iranului din cauza programului nuclear controversat.

Marea Britanie, care a declarat că atacul asupra ambasadei nu ar fi putut avea loc fără consimțământul autorităților iraniene, a răspuns prin expulzarea diplomaților iranieni de la Londra.