Iranul susţine că omul de ştiinţă iranian, care a fost executat, făcea spionaj în favoarea SUA

Omul de știință iranian Shahram Amiri, expert în domeniul nuclear, a fost executat pentru că a predat informații secrete Statelor Unite, au afirmat duminică oficiali de la Teheran, potrivit DPA.

07 aug. 2016, 13:36
Iranul susţine că omul de ştiinţă iranian, care a fost executat, făcea spionaj în favoarea SUA

Amiri a transferat informații secrete importante dușmanului nostru și Marelui Satan„, a declarat un purtător de cuvânt al sistemului judiciar din Iran, Hgolam-Hossein Mohseni-Ejei, potrivit agenției oficiale de știri IRNA.

Omul de sttinta a fost executat prin spânzurare miercuri la Teheran, a spus purtătorul de cuvânt, confirmând informații apărute sâmbătă privind execuția bărbatului în vârstă de 39 de ani.

Amiri a fost o figură controversată o perioadă. În unele materiale de presă era numit un ‘avertizor de integritate’ care a părăsit Iranul pentru SUA în 2009 și a divulgat informații privind programul nuclear al Iranului.

În alte materiale de presă s-a scris că Amiri ar fi fost răpit de CIA în Arabia Saudită, dus în SUA și forțat să vorbească.

SUA au respins în mod repetat acuzațiile că expertul nuclear iranian a fost reținut împotriva voinței sale.

Amiri a primit permisiunea de a reveni în Iran în 2010, unde inițial a fost celebrat ca erou național.

El a fost ulterior arestat și condamnat la 10 ani de închisoare pentru spionaj. Oficialii iranieni l-au acuzat apoi că a furnizat în continuare informații secrete către SUA, iar ulterior Curtea Supremă l-a condamnat la pedeapsa capitală.