Iranul taie exporturile de petrol către şase ţări europene

Iranul a tăiat exporturile de petrol către şase ţări europene ca răspuns la decizia Uniunii Europene de impune un embargou asupra ţiţeiului iranian începând cu luna iunie. 

15 feb. 2012, 12:50
Iranul taie exporturile de petrol către şase ţări europene

Press TV, televiziunea de stat de limbă engleză din Iran, a raportat că exporturile de petrol către Italia, Olanda, Grecia, Franţa, Portugalia şi Spania au fost oprite, potrivit Reuters.

Cele mai lovite ţări de decizia Teheranului sunt Grecia, Spania şi Italia, care se bazează într-o proporţie de până la 30% pe ţiţeiul iranian. Iranul exporta 18% din producţia de petrol către Uniunea Europeană.

Statele Uniunii Europene au decis în 23 ianuarie să impună un embargou petrolier gradual, fără precedent, împotriva Iranului şi să sancţioneze banca centrală din această ţară pentru finanţarea controversatului program nuclear iranian. Contractele de furnizare aflate în derulare ar fi urmat să fie respectate până în vară.

Pe 4 februrie, ministrul petrolului din Iran, Rostam Ghasemi, a avertizat că robinetul cu petrol va fi oprit pentru statele „ostile” din UE.