Iranul va fi obligat să permită prezenţa femeilor pe stadioane. FIFA va da ultimatum pentru adoptarea acestei măsuri

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA), la solicitarea propriei comisii consultative pentru drepturile omului, trebuie să fixeze Iranului un termen limită pentru aprobarea prezenţei femeilor la meciurile de fotbal pe stadioane.

27 nov. 2018, 13:12
Iranul va fi obligat să permită prezenţa femeilor pe stadioane. FIFA va da ultimatum pentru adoptarea acestei măsuri

Conform unui raport al Comisiei pentru drepturile omului, interdicţia Iranului pentru femei să asiste la meciurile de fotbal violează Codul de etică al FIFA, care ”interzice în mod specific discriminarea, inclusiv cea pe bază de sex”. Femeile şi adolescentele iraniene nu au voie să asiste la nicio competiţie masculină în ultimii 39 ani, de la succesul revoluţiei Islamice, şi nu au avut acces la meciurile din prima ligă începând cu 1981.

Agenţiile de presă iraniene au relatat însă în această lună că un anumit număr de femei au primit aprobarea de a urmări finala Ligii Campionilor Asiei dintre Persepolis şi Kashima Antlers, disputată pe stadionul Azadi din Teheran.

În timpul Cupei Mondiale 2018 din Rusia, femeile au primit permisiunea de a urmări pe două ecrane gigant, instalate pe stadionul Azadi, două din meciurile Iranului disputate în faza grupelor.

Comisia FIFA, formată din opt experţi independenţi din cadrul ONU, sindicatelor şi sponsorilor FIFA, a descris ca pozitive aceste excepţii, dar ele nu au pus capăt interdicţiei.

FIFA trebuie să impună explicit un termen limită pentru ca Iranul să se alinieze cerinţelor sale privind drepturile omului şi în cazul nerespectării acestui termen să impună sancţiuni, a solicitat Comisia pentru drepturile omului din cadrul forului internaţional.

Statutul FIFA prevede că în cazul discriminării, federaţiile naţionale pot fi suspendate sau excluse, în timp ce codul său disciplinar prevede sancţiuni mai uşoare, precum amenzi şi închiderea parţială a stadioanelor.

Aceeaşi comisia a solicitat FIFA să ofere mai multe detalii privind deciziile luate de Comisia de Etică, care în ultimii ani a suspendat zeci de oficiali, inclusiv pe fostul preşedinte Sepp Blatter.

Această lipsă de transparenţă nu ajută publicul să înţeleagă motivele specifice pentru sancţiuni, iar deciziile şi sancţiunile nu pot fi comparate în mod semnificativ„, se arată în raportul Comisiei consultative pentru drepturile omului a FIFA.