Iranul vrea să „îndepărteze îngrijorările” internaţionale cu privire la programul său nuclear

Iranul vrea "să îndepărteze îngrijorările" internaţionale privind programul său nuclear, a asigurat, vineri, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, după o discuţie prin telefon cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, cu care a acceptat o întâlnire la sfârşitul lui septembrie.

07 sept. 2013, 13:56
Iranul vrea să „îndepărteze îngrijorările” internaţionale cu privire la programul său nuclear

Ashton a confirmat că intenţionează să aibă o întâlnire cu ministrul, Mohammad Javad Zarif, la New York, în timpul Adunării Generale a ONU. „I-am spus că sunt pregătită împreună cu colegii mei să reluăm negocierile” în dosarul nuclear iranian, aflat în impas de mai mulţi ani, a declarat ea la Vilnius.

„Există două principii în domeniul nuclear. Mai întâi respectarea drepturilor noastre la tehnologie nucleară, în special îmbogăţirea uraniului. Apoi îndepărtarea îngrijorărilor internaţionale”, a declarat Zarif, potrivit agenţiei Mehr.

„Îndepărtarea îngrijorărilor internaţionale este în interesul nostru deoarece armele atomice nu fac parte din politica Republicii Islamice. În consecinţă, interesul nostru este de a elimina orice ambiguitate legată de programul nuclear al ţării”, a declarat Zarif.

Mergând în acelaşi sens, predecesorul său şi actualul şef al Organizaţiei pentru energie atomică (OIEA), Ali Akar Salehi, nu a exclus o eventuală ratificare a protocolului adiţional la Tratatul de neproliferare (TNP), care permite inspecţii surpriză la zonele nucleare iraniene.

Şeful diplomaţiei iraniene a declarat că se va întâlni cu Ashton „pentru pregătirea paşilor următori”.

„Vrem să rezolvăm această problemă (…) Dacă cealaltă parte demonstrează voinţă politică, vom putea progresa rapid”, a adăugat Zarif.

„Sper că vom fixa datele pentru o nouă rundă de negocieri în cadrul întâlnirii noastre de la New York”, a declarat Ashton, precizând că discuţia sa prin telefon cu Zarif a fost a treia „din ultimele săptămâni”.

Ashton, care a declarat că nu ştie cu precizie cine va fi interlocutorul său în negocieri, reprezintă grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania),

Discuţiile au fost conduse, până în prezent, de partea iraniană de personalităţi considerate ca aparţinân aripii dure a regimului şi ostile oricărei concesii. Niciun nou negociator nu a fost desemnat până în prezent.

Decizia de a încredinţa acest dosar Ministerului de Externe pare un nou semn al intenţiei Guvernului de a privilegia diplomaţia pentru a rezolva criza.