Irimescu: Am cerut măsuri pentru ca laptele şi carnea din alte ţări să nu mai invadeze România

România a solicitat autorităților de la Bruxelles stoparea supraproducției de lapte și carne de porc din anumite țări europene, pentru ca astfel de produse să nu mai invadeze piața românească, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, prezent la o conferință pe tema dezvoltării agriculturii rurale.

15 mart. 2016, 11:35
Irimescu: Am cerut măsuri pentru ca laptele şi carnea din alte ţări să nu mai invadeze România

„Luni, la Consiliul de Miniștri a fost un subiect extrem de dezbătut în UE, este vorba de piața laptelui și piața cărnii de porc, care sunt în mare criză, pe fondul reducerii consumului din China, pe fondul embargourilor impuse pentru Federația Rusă, pe fondul renunțării la cotele de lapte. Chiar în sectorul cărnii de porc există ferme care au solicitat suspendarea contractelor pentru bunăstarea animală, pentru a nu mai popula și înregistra pierderi. Am solicitat Comisiei Europene să se ia măsuri hotărâte pentru a stopa la origine aceste supraproducții. Să nu uităm că România este asaltată de laptele din Ungaria și Polonia și de carnea de porc din alte state europene, iar producătorii locali, cei români, intră în faliment. Nu este scopul politicii agricole comune să producem într-un singur stat, cel mai performant, e clar”, a susținut Irimescu.

Potrivit acestuia, toate statele membre au fost de acord cu propunerea României.

„Este normal să ridicăm problema la Bruxelles. Acest lucru va permite producătorilor europeni să-și păstreze producția acolo și să nu invadeze piața din România, să ne pună în dificultate producătorii noștri. Toate statele membre au fost de acord cu o astfel de abordare”, a mai spus el.

România a solicitat la Bruxelles recunoașterea situației excepționale de pe piața cărnii de porc unde o serie de astfel de exploatații nu au cereri de livrare și se află, astfel, în imposibilitatea de a-și respecta angajamentele privind criteriile de bunăstare, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale remis, marți, AGERPRES.

În context, România a solicitat ca acestor exploatații să li se poată oferi posibilitatea de a întrerupe temporar angajamentul fără ca aceasta să genereze consecințe financiare.

„România a semnalat situația deosebită în care se găsesc exploatațiile de porcine care au încheiat în cadrul PNDR 2007-2014 angajamente multianuale pentru respectarea criteriilor de bunăstare. Din cauza situației extraordinare de pe piața cărnii de porc, o serie de astfel de exploatații neavând cereri de livrare sunt în imposibilitatea de a-și respecta angajamentele, fiind în pericol de faliment. Aceste exploatații nu își pot permite popularea neavând desfacere, fapt ce conduce la întreruperea angajamentului cu consecințe asupra finanțării deja primite. Astfel, România a solicitat ca situația excepțională de pe piața cărnii de porc să fie recunoscută și să se poată oferi posibilitatea acestor exploatații de a întrerupe temporar angajamentul fără ca aceasta să genereze consecințe financiare”, arată comunicatul citat.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a participat în 14 martie 2016, la Bruxelles (Belgia), la Consiliul Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit).

În ceea ce privește sectorul laptelui, România a solicitat adoptarea pentru anul 2016 a unor măsuri similare ajutorului excepțional temporar acordat în 2015, în vederea acoperirii parțiale a pierderilor de venit, modificarea legislației europene prin introducerea unui nou articol care să prevadă obligația primilor cumpărători de a achiziționa un anumit procent de lapte materie primă produs la nivel local (măsură fără implicații bugetare la nivel UE), adoptarea unor măsuri specifice pentru zonele montane etc.

Citeşte şi Telemeaua de Ibăneşti, al treilea produs românesc recunoscut la nivelul UE