Irlanda analizează condiţiile aşa-numitei „plasei de siguranţă” după Brexit

Irlanda este dispusă să analizeze modalităţile în care poate fi reconsiderată aşa-numita 'plasă de siguranţă' (backstop) pentru menţinerea deschisă a frontierei irlandeze după Brexit atât timp cât aceasta nu permite o decizie unilaterală care să îi pună capăt, a declarat luni premierul irlandez Leo Varadkar, transmite Reuters.

05 nov. 2018, 14:42
Irlanda analizează condiţiile aşa-numitei „plasei de siguranţă” după Brexit

Într-o convorbire telefonică desfăşurată luni cu Varadkar, şefa executivului britanic Theresa May evocase posibilitatea introducerii unui mecanism de revizuire a ‘plasei de siguranţă’.

Leo Varadkar a reiterat cu acest prilej angajamentele anterioare potrivit cărora ‘plasa de siguranţă’ trebuie să se aplice ‘numai până’ la convenirea unor aranjamente alternative, menţionează o declaraţie a executivului de la Dublin, potrivit Agerpres.

În negocierile privind Brexit-ul, frontiera irlandeză reprezintă unul dintre principalele obstacole în calea unui acord între Londra şi Uniunea Europeană, niciuna dintre părţi nedorind reintroducerea unei frontiere fizice pe insula Irlanda de teama de a nu compromite acordurile de pace care au pus capăt unei perioade de aproape trei decenii de violenţe comunitare în Irlanda de Nord.

Citeşte şi Acord iminent între Regatul Unit şi Uniunea Europeană privind frontiera irlandeză

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va părăsi blocul comunitar european la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeană doreşte să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât provincia Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europene. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării, potrivit Agerpres.

În cazul în care acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o ţară terţă.


loading...