Irlanda: Partidele din guvern nu obţin voturile necesare formării unei majorităţi: Zi extrem de dezamăgitoare

Principalul partid de guvernământ irlandez, Fine Gael, a obținut 24,8% din voturi, iar formațiunea de opoziție Fianna Fail 21,1% din sufragii în alegerile parlamentare desfășurate vineri în Irlanda, potrivit unui exit-poll prezentat de canalul de televiziune public irlandez RTE, transmit Reuters și AFP.

27 feb. 2016, 08:45
Irlanda: Partidele din guvern nu obţin voturile necesare formării unei majorităţi: Zi extrem de dezamăgitoare

Fine Gael — formațiunea premierului Enda Kenny — și actualii lor parteneri de guvernare, laburiștii, care au obținut 7,1% din voturi, ar urma astfel să dețină împreună doar 32% din cele 157 de mandate în Dail (camera inferioară a parlamentului de la Dublin), ceea ce înseamnă că cele două partide nu vor putea guverna singure.

Formațiunea naționalistă Sinn Fein a fost votată de 16% din alegători.

Cele 157 de mandate în Dail sunt disputate de peste 550 de candidați. Conform sistemului electoral de reprezentare proporțională cu un singur vot transferabil, în vigoare în Irlanda, numărarea voturilor poate dura foarte mult, rezultatele oficiale urmând a fi disponibile cel mai devreme sâmbătă seară, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Coaliţia din Irlanda nu are voturi suficiente pentru a păstra guvernarea

Dacă rezultatele oficiale ale scrutinului vor confirma estimările exit-pollurilor, singura opțiune viabilă pentru Enda Kenny pare să fie formarea unei coaliții guvernamentale din care să facă parte și partidul de opoziție liberal Fianna Fail, posibilitate confirmată sâmbătă de un reprezentant al Fine Gael.

Sondajul la ieșirea de la vot a fost realizat pe un eșantion de 4.283 de alegători din toate cele 40 de circumscripții electorale din Irlanda. Rata participării la acest scrutin a fost de circa 60%.

Ziua de astăzi este una extrem de dezamăgitoare pentru guvern, a declarat sâmbătă secretarul general al partidului irlandez Fine Gael, principala formațiune din coaliția guvernamentală de la Dublin care în alegerile parlamentare desfășurate vineri nu a obținut numărul de voturi necesare pentru a putea guverna în continuare în configurația actuală.