Irlanda şi Danemarca îşi avertizează cetăţenii să plece din Tunisia. Un atac terorist se poate produce oricând

Irlanda și Danemarca le-au recomandat, vineri, cetățenilor lor să părăsească Tunisia și să evite orice călătorie 'neesențială' în această țară, după ce un asemenea apel a fost lansat cu o zi înainte de Ministerul de Externe al Marii Britanii.

10 iul. 2015, 17:12
Irlanda şi Danemarca îşi avertizează cetăţenii să plece din Tunisia. Un atac terorist se poate produce oricând

‘Am luat decizia să modificăm recomandările noastre pentru cei care călătoresc în Tunisia, descurajând orice călătorie neesențială’, a anunțat, într-un comunicat, ministrul de externe irlandez Charlie Flanagan, cu două săptămâni după atacul sângeros care a avut loc pe o plajă din stațiunea Sousse, atac în care au murit 38 de turiști, printre care trei irlandezi.

Această schimbare intervine la o zi după o decizie identică din partea Foreign Office, Ministerul de Externe britanic, care de asemenea a descurajat ‘orice călătorie neesențială’ în Tunisia și le-a recomandat britanicilor să se abțină de la orice călătorie în unele zone ale acestei țări. ‘Îi îndemnăm acum pe toți turiștii irlandezi aflați în Tunisia să evalueze dacă prezența lor în această țară este esențială și, dacă nu este cazul (unei prezențe esențiale), îi sfătuim să plece’, a adăugat Charlie Flanagan. Ministerul de externe irlandez estimează că mai sunt aproximativ 50 de irlandezi în Tunisia.

Operatorul de turism Sunway Holidays, care operează singurul zbor direct între Irlanda și Tunisia, a suspendat această legătură în data de 3 iulie. ‘Ultimii noștri clienți au revenit din Tunisia în 3 iulie’, a declarat, pentru AFP, Tanya Airey, directoarea Sunway Holidays, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Stare de URGENŢĂ în Tusnisia, de teama unor noi atentate

Copenhaga i-a îndemnat la rândul său, vineri, pe turiștii danezi să părăsească Tunisia în cel mai scurt timp posibil, din cauza riscului ‘crescut’ de comitere a unui nou atentat.

Tunisia a proclamat starea de urgență la 4 iulie, pe o durată de 30 de zile, invocând temeri privind posibilitatea producerii unor noi atentate în această țară.

La 26 iunie, un tunisian de 23 de ani, identificat de autorități ca fiind un student cu numele Seifeddine Rezgui, a deschis focul asupra turiștilor pe o plajă și pe marginea piscinelor unui hotel din stațiunea Sousse. Acest atac a fost revendicat de gruparea Statul Islamic (SI), la fel ca acela care a provocat moartea a 21 de turiști.