Isărescu: Nu vă depuneţi banii în străinătate! Brâncoveanu a fost torturat pentru a spune ce bani are în afară

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, recomandă românilor să nu-şi depună banii în străinătate, ci să aibă încredere în sistemul bancar românesc, potrivit Mediafax. El a amintit de moartea lui Constantin Brâncoveanu, care a fost torturat pentru a-şi declara întreaga avere, inclusiv banii din străinătate.

23 oct. 2013, 16:13
Isărescu: Nu vă depuneţi banii în străinătate! Brâncoveanu a fost torturat pentru a spune ce bani are în afară

„Radu Mihnea a fost primul domn român care şi-a deschis un depozit la Veneţia, am putea spune că a plecat cu banii în străinătate, şi-a depus 20.000 de galbeni la Zecca, Veneţia”, a afirmat Isărescu, prezent la o dezbatere prilejuită de lansarea cărţii „Cronicarii, adevărul şi puterea. Istorie şi ideoligie în cronistica moldovenească a secolului al XVII-lea” de Nadia Manea.

El a citat din carte, în care se consemnează că Radu Mihnea apela la o manieră modernă şi sigură de a păstra banii, care erau garantaţi de Republica Veneţiană, arătându-se „puţin revoltat” că este o invitaţie la a depune banii în străinătate.

„Şi domnitorul Constantin Brâncoveanu ştiu că şi-a depus banii în străinătate şi uitaţi ce-a păţit. Deci nu este bine să depunem banii în străinătate, ci să avem încredere în sistemul bancar românesc”, a afirmat şeful băncii centrale.