Isărescu: Riscurile interne la adresa inflaţiei au ca principală sursă configuraţia bugetului pentru anul 2017

Inflația rămâne în teritoriu negativ în acest an, dar va intra pe un trend ascendent la începutul anului 2017, pentru ca, la finalul intervalului de prognoză (opt trimestre) să se plaseze în partea superioară a intervalului de variație, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

04 nov. 2016, 15:03
Isărescu: Riscurile interne la adresa inflaţiei au ca principală sursă configuraţia bugetului pentru anul 2017

Scenariul de bază al prognozei reconfirmă rămânerea ratei anuale prognozate a inflației în teritoriu negativ până în decembrie 2016. De asemenea, se reconfirmă profilul ascendent pe care traiectoria acesteia îl capătă la începutul anului 2017. Rata anuală a inflației este așteptată să revină în interiorul intervalului de variație al țintei la mijlocul anului viitor și să se plaseze la finele orizontului proiecției în jumătatea superioară a acestui intervalul„, a explicat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, această traiectorie reflectă atât epuizarea efectelor tranzitorii ale reducerilor cotei standard a TVA și disiparea influențelor șocurilor dezinflaționiste globale, cât și presiunile inflaționiste exercitate de deschiderea graduală a excedentului de cerere agregată și de costurile salariale unitare.

Referitor la riscurile la adresa inflației, guvernatorul a menționat, pe plan intern, configurația bugetului pentru anul 2017, iar pe plan extern, riscurile sunt generate, în principal, de incertitudinile persistente legate de creșterea economică globală și de redresarea economică a zonei euro, în contextul trenării revigorării economiilor emergente majore, al problemelor din sistemul bancar european și al rezultatului referendumului din Marea Britanie.

Rata anuală a inflației a coborât la minus 0,6% în luna septembrie a acestui an față de luna similară din anul trecut, de la minus 0,2% în august, potrivit datelor publicate în 11 octombrie de Institutul Național de Statistică.

Banca Națională României (BNR) prognozează o inflație de minus 0,4% pentru finalul acestui an.

Citeşte şi Isărescu: Investiţiile în infrastructură şi sistemul educaţional trebuie să rămână prioritare