Îşi trăieşte ultimele zile, este un dezastru. Milioane de oameni vor fi afectaţi

"Este un dezastru", se lamentează Gérard Chanquoi în faţa imenselor maşini care înghit ultimele baloturi de frunze de tutun, în contextul în care ultima uzină pentru procesarea tutunului din Franţa, France Tabac, născută în urmă cu 34 de ani la Sarlat (Dordogne), se va închide peste câteva zile.

25 sept. 2019, 15:32

„Simţi un gol în stomac. Eu sunt la sfârşitul carierei dar pentru colegii mei care mai au încă câţiva zeci de ani până la pensie este dureros”, spune Gérard Chanquoi, care la cei 61 de ani ai săi a petrecut 35 în serviciul France Tabac.

Înfiinţată la Sarlat (sud-vestul Franţei), în fieful tradiţional al producţiei de tutun din Franţa, această fostă stea a economiei locale care se întinde pe 10 hectare asigură din 1985 procesarea primară a frunzelor de tutun venite din toată Franţa. După mai multe proceduri, de la uscare şi până la sortare, tutunul brut ieşea la final în fâşii gata să fie trimise către pieţele mondiale de ţigarete, informează Agerpres.

„Savoir-faire-ul nostru este recunoscut în întreaga Europă”, susţine Gérard Chanquoi, contemplând un imens depozit care în prezent este aproape gol. „Înainte aici era plin peste tot de cutii de tutun care ajungeau până la plafon”, spune Chanquoi.

Citeşte şi Obiceiul nesănătos al românilor. Greşeala pe care o fac toţi în primele 30 de minute de la trezire

În luna august, directorul general Eric Tabanou a dat o veste care a venit ca un trăznet pentru cei 33 de salariaţi şi cei câţiva zeci de sezonieri: „într-o săptămână totul se va opri”. „În prezent, avem peste 200 de angajaţi…Este dramatic pentru că există un adevărat savoir-faire”, se plânge directorul de la France Tabac, potrivit Agerpres

Problemele au început în 2010, odată cu oprirea ajutoarelor europene.

Potrivit autorităţilor sanitare, numărul fumătorilor a scăzut cu un milion în Franţa în anul 2017. Pentru a reduce consumul de ţigări, Guvernul de la Paris şi-a propus să ajungă, în luna noiembrie 2020, până la un preţ de 10 euro pentru un pachet de 20 de ţigări.

În 2016, uzina France Tabac nu a mai procesat decât 5.300 de tone de tutun pe an, departe de cele 20.000 de tone pe an în deceniul 2000.