Israel, atacat cu rachete şi drone şi de rebelii houthi din Yemen

Gruparea Houthi din Yemen, susținută de Iran, a anunţat marți că a lansat "un număr mare" de rachete balistice și drone către Israel, care este implicat într-un război împotriva organizaţiei Hamas în Fâșia Gaza, inforemază Rador Radio România.

31 oct. 2023, 16:52
Israel, atacat cu rachete şi drone şi de rebelii houthi din Yemen

Atac masiv cu rachete balistice și drone către Israel, revendicat de gruparea Houthi din Yemen. Această operațiune a fost a treia care a vizat Israelul şi vor mai urma şi altele, a declarat purtătorul de cuvânt al grupării militare, Yahya Saree, în cursul unei intervenţii televizate.

Armata israeliană a afirmat anterior că a detectat un aparat aerian „ostil” în largul oraşului Eilat, staţiune balneară pe coasta Mării Roşii, unde au fost auzite sirenele de alarmă.

Întrebat de AFP în legătură cu acest incident, şeful guvernului houthi, Abdel-Aziz bin Habtour , a afirmat că „aceste drone aparţin Yemenului”, relatează Agerpres.

Rebelii houthi, care au preluat controlul asupra capitalei Sanaa în 2014, fac „parte din axa rezistenţei”, aşa cum îşi spun forţele inamice Israelului, şi se vor bate „atât prin cuvinte, cât şi cu drone”, a adăugat el. Potrivit armatei israeliene, incidentul nu a prezentat „nicio ameninţare sau risc la adresa civililor”.

Soția românului aflat în mâinile teroriștilor, strigăt de ajutor pe aeroportul Otopeni: „Copiii mei știu că este posibil ca tatăl lor să nu se mai întoarcă niciodată”
Rebelii din Yemen, care la fel ca Hamas sunt susţinuţi de Iran, au fost acuzaţi de Israel că ar fi cei care au lansat dronele care au fost doborâte sâmbătă în Sinaiul egiptean, la frontiera cu Israel, făcând şase răniţi.

„Axa rezistenţei” – care „se întinde de la Teheran la Palestina, trecând prin Bagdad, Sanaa, Damasc şi Beirut” – îşi coordonează operaţiunile „împotriva inamicului sionist (Israel)”, a declarat Abdel-Aziz bin Habtour.

Războiul între Israel şi Hamas, declanşat în urma unui atac de o amploare fără precedent al grupării islamiste palestiniene în 7 octombrie în sudul Israelului, suscită temeri privind extinderea acestui conflict la nivel regional.

Armata israeliană a folosit muniţii cu fosfor alb în sudul Libanului – noi acuzații aduse Israelului de către Amnesty International

Organizaţia Amnesty International a acuzat marți Israelul că a folosit proiectile cu fosfor alb în bombardamentele pe care le-a lansat în sudul Libanului în ultimele săptămâni, iar unul dintre aceste atacuri, cel împotriva oraşului Dhayra, trebuie investigat drept „crimă de război” întrucât este vorba despre „folosirea nediscriminatorie” a unei arme interzise asupra obiectivelor civile, scrie agenţia EFE.

Organizaţia de apărare a drepturilor omului semnalează într-un comunicat că experţii săi au analizat imagini video şi fotografii ale atacului, au intervievat martori şi membri ai personalului sanitar care au acordat primul ajutor răniţilor şi au constatat folosirea acestui tip de muniţii într-un bombardament din 16 octombrie împotriva populaţiei libaneze.

  • „Armata israeliană a lansat proiectile de artilerie care conţin fosfor alb, o armă incendiară, în operaţiuni la frontiera sudică a Libanului, între 10 şi 16 octombrie (…)
  • Un atac asupra oraşului Dhayra, din 6 octombrie, trebuie investigat drept crimă de război întrucât a fost un atac nediscriminatoriu care a rănit cel puţin nouă civili şi a afectat obiective civile, prin urmare a fost ilegal”, arată Amnesty International, conform agenției EFE, citată de Agerpres.

În plus, Amnesty International afirmă că a strâns probe care arată folosirea acestui tip ce muniţii de către Israel în cel puţin alte trei situaţii în sudul Libanului, zonă în care armata israeliană se confruntă cu gruparea pro-iraniană Hezbollah după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Atacuri aeriene şi tiruri de artilerie în nordul Fâşiei Gaza. Peste 30 de camioane cu ajutoare umanitare au ajuns în zona bombardată

Fosforul alb este o substanţă chimică folosită ca muniţie în bombe, proiectile de artilerie şi rachete şi care se aprinde de îndată ce este expusă la oxigen, reacţia chimică rezultată generând o temperatură de 815 grade Celsius. Aceste muniţii incendiare produc, de asemenea, un fum dens şi toxic.

În 12 octombrie, ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a denunţat, de asemenea, folosirea fosforului alb de către armata israeliană atât în Fâşia Gaza, cât şi în Liban.

Săptămâna trecută, Israelul a criticat Amnesty International, spunând că este „părtinitoare”, după ce grupul de apărare a drepturilor a afirmat într-o declarație că „încălcările grave ale dreptului umanitar internațional, inclusiv crimele de război, comise de toate părțile implicate în conflict, continuă fără încetare”, a scris POLITICO.