Israelienii au comemorat asasinarea lui Yitzhak Rabin

Zeci de mii de persoane au participat sâmbătă la o adunare la Tel Aviv marcând împlinirea a 22 de ani de la asasinarea, în 1995, a fostului premier israelian Yitzhak Rabin, laureat al Premiului Nobel pentru Pace și artizan al unei apropieri cu palestinienii, relatează AFP.

05 nov. 2017, 06:16
Israelienii au comemorat asasinarea lui Yitzhak Rabin

Organizatorii au interzis discursurile politice și au insistat asupra unității. „Dorim să organizăm în acest an adunarea sub o deviză care să ne unească în loc să ne divizeze”, a afirmat grupul Darkenu, unul dintre organizatorii evenimentului.

Imaginile luate de camerele video plasate pe acoperișurile imobilelor din jurul Pieței Rabin din Tel Aviv au arătat o mulțime compactă care se întindea pe străzile adiacente.Poliția israeliană a indicat că la această adunare au participat zeci de mii de persoane.

Yitzhak Rabin a fost asasinat la 4 noiembrie 1995 la finalul unui discurs în cursul unei manifestații pentru pace care reunise zeci de mii de persoane în centrul Tel Avivului.

Ucigașul său, Yigal Amir, este un militant de extremă dreaptă care se opune cu înverșunare Acordurilor de la Oslo cu palestinienii, pentru care Yitzhak Rabin, Yasser Arafat și fostul președinte israelian Shimon Peres au primit Premiul Nobel pentru Pace în 1994, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Bărbatul cecen care voia să îl asasineze pe Vladimir Putin a fost împuşcat. Soţia lui a murit în atac

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și partidul său, Likud, au fost acuzați frecvent că au participatla campania de ură care a precedat asasinarea lui Yitzhak Rabin.

Benjamin Netanyahu a respins însă constant aceste acuzații.

Miercuri, în cursul unei ceremonii de comemorare, în apropierea mormântului tatălui său, Yuval Rabin a deplâns că aceeași atmosferă de diviziuni există în continuare în Israel, provocându-l pe Benjamin Netanyahu să facă un apel public la toleranță.

„Nu este nimeni care să spună ‘Opriți această nebunie!'”, a adăugat Yuval Rabin.

La scurt timp, premierul israelian i-a răspuns de la tribuna parlamentului, afirmând că repetă un mesaj pe care l-a lansat deja. „Chem la reconciliere națională”, a spus Benjamin Netanyahu, citat de AFP.