Israelul debutează în spaţiu cu un vehicul propriu

SpaceIL, o companie privată din Israel, a anunţat marţi că intenţionează să lanseze primul vehicul spaţial israelian, în cadrul unei misiuni spre Lună, în decembrie, informează AFP.

10 iul. 2018, 12:52
Israelul debutează în spaţiu cu un vehicul propriu

Acel vehicul de tip cargo are o greutate de 585 de kilograme şi urmează să se plaseze pe suprafaţa Lunii în data de 13 februarie 2019, dacă toate manevrele vor fi realizate conform planurilor, au anunţat organizatorii acestui proiect într-o conferinţă de presă.

Dispozitivul va fi lansat cu ajutorul unei rachete fabricate de compania SpaceX, deţinută de antreprenorul sud-african Elon Musk, iar noua misiune va studia undele magnetice lunare. Prima etapă din cadrul acestui program spaţial va consta în plasarea drapelului israelian pe suprafaţa Lunii, au adăugat organizatorii, potrivit Agerpres.

Proiectul a fost demarat în cadrul programului „Google Lunar XPrize”, care a investit 30 de milioane de dolari pentru a îi încuraja pe oamenii de ştiinţă şi pe antreprenorii din sectorul privat să dezvolte misiuni în jurul Lunii, ce pot fi realizate cu costuri reduse.

Citeşte şi Armata americană a atribuit producţia sistemelor de apărare antiaeriană firmei Raytheon

Compania israeliană SpaceIL a decis atunci să ia parte la acea competiţie şi s-a asociat cu Israel Aerospace Industries (IAI), cel mai mare grup aeronautic israelian cu finanţare publică. În cele din urmă, premiul oferit de Google nu a mai fost atribuit, fapt care nu a împiedicat însă echipa israeliană să îşi continue proiectul, informează Agerpres.

Finanţat din fonduri private, proiectul ar trebui să aibă un cost total de 95 de milioane de dolari, sumă oferită în mare parte de miliardarul israelian de origine sud-africană Morris Khan. „Proiectul ne va permite să arătăm restului lumii care este calea de urmat şi să dovedim că este posibil să trimitem pe Lună un vehicul spaţial fără un cost exorbitant”, a declarat Ofer Doron, directorul IAI.