Israelul, lovituri aeriene în Siria

Marţi, armata israeliană a informat că a doborât o mică dronă de observare pe care Hezbollahul o manevra deasupra frontierei,

06 ian. 2022, 06:21
Israelul, lovituri aeriene în Siria

Israelul a anunţat miercuri seara că a efectuat lovituri într-un sector din sudul Siriei considerat de statul evreu ca „al doilea front” al operaţiunilor Hezbollahului libanez, notează AFP.

„Recent, în cursul unor activităţi ale armatei pe Platoul Golan, soldaţii au identificat suspecţi în apropierea unei poziţii militare şi au tras în direcţia lor din tancuri. Suspecţii s-au retras apoi pe teritoriul sirian”, a indicat armata într-un scurt mesaj în ebraică.

Stare de urgenţă în Kazahstan, s-a cerut ajutorul Rusiei. Manifestanţii au pus stăpânire pe aeroportul din Almatî, preşedintele anunţă morţi în rândul forţelor de ordine
Israelul a cucerit în 1967 şi a anexat o parte a Platoului Golan sirian, o regiune strategică care se învecinează şi cu Libanul şi patrulată de soldaţii săi.

Potrivit agenţiei de presă siriene SANA, elicoptere israeliene au deschis focul şi în direcţia pădurilor din apropierea satului sirian al-Hurriyah, situat în sectorul Quneitra, la frontiera cu Platoul Golan ocupat de Israel.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) a raportat la rândul său incendii şi o „prezenţă intensă” a elicopterelor israeliene în acest sector, fără să menţioneze, totuşi, vreo victimă.

Armata israeliană, care şi-a intensificat în ultimii ani loviturile aeriene împotriva elementelor considerate pro-iraniene din Siria, consideră acest sector din sudul Siriei drept „al doilea front” al Hezbollahului, o mişcare libaneză apropiată Iranului care a purtat în 2006 război împotriva stat evreu.

Atac cu rachete asupra unei baze militare americane din Irak
Israelul afirmă în mod constant că nu va permite Siriei să devină cap de pod pentru forţele Republicii Islamice Iran, o ţară inamică a statului evreu.

Marţi, armata israeliană a informat că a doborât o mică dronă de observare pe care Hezbollahul o manevra deasupra frontierei, extrem de militarizată, dintre Liban şi Israel.