Israelul testează un laser pentru a doborî „drone, rachete neghidate, rachete balistice”

Israelul a folosit un laser aeropurtat, într-o serie de teste, pentru a doborî drone, un ”progres tehnologic” care urmează să-i permită o consolidare a sistemului apărării.

22 iun. 2021, 13:21
Israelul testează un laser pentru a doborî „drone, rachete neghidate, rachete balistice”

Acest nou sistem laser, instalat la bordul unui avion de mici dimensiuni – civil -, testat ”în ultima săptămână”, permite vizarea oricărui obiect zburător, inclusiv ”drone, obuze, rachete neghidate, rachete balistice”, a anunţat luni directorul însărcinat cu Cercetarea şi Dezvoltarea la Ministerul israelian al Apărării, Yaniv Rotem.

Acest laser aeroportat a reuşit să doboare mai multe drone, la o altitudine de 900 de metri, pe o rază de un kilometru, însă, după ce va fi perfecţionat, ar putea intercepta ţinte aflate pe o rază de 20 de kilometri, a anunţat într-o videoconferinţă Yaniv Rotem.

Această tehnologie, creată de către Ministerul Apărării şi societatea israeliană Elbit Systems, foloseşte tehnici de detectare aeriană ale armatei şi apoi propulsează un fascicul laser de 100 de kilowaţi către ţintă, le-a declarat unor jurnalişti Yaniv Rotem.

Ministrul israelian al Apărării: „Sistemul laser va permite înfruntarea unei diversităţi de ameninţări”

Un prototip operaţional ar putea să fie creat ”în trei-patru ani”, estimează el.

AFP scrie că nu a putut verifica imediat aceste informaţii.

Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a salutat la 21 iunie ”un progres tehnologic”.

”Sistemul laser (va permite) înfruntarea unei diversităţi de ameninţări, securizând Israelul şi economisirea unor costuri de interceptare”, apreciază el, citat într-un comunicat de News.ro.

În ultimul război cu Hamasul, în mai, Guvernul israelian a anunţat că sistemul de apărare antiaeriană ”Domul de fier” a interceptat 90% dintre cele aproximativ 4.300 de proiectile trase din enclava palestiniană Fâşia Gaza de către mişcarea islamistă.

Fiecare rachetă trasă de Domul de fier pentru a doborî proiectile trase din Fâşia Gaza costă zeci de mii de dolari.

Citeşte şi: Italia ridică cele mai dure restricţii din 28 iunie, chiar dacă doar 30% din populaţie s-a vaccinat


loading...
Partenerii noștri