Istoria imperiului cu renume mondial – VERSACE

Versace este un brand italian de lux specializat în producția de îmbrăcăminte, lenjerie, încălțăminte, accesorii și parfumuri pentru femei, bărbați și copii. De asemenea, produce bijuterii, ceasuri elvețiene, mobilier, textile și accesorii pentru casă. În prezent marca este reprezentată în peste 85 de buticuri monobrand din întreaga lume, iar directorul Casei de Modă este Donatella Versace.

27 iul. 2021, 12:48
Istoria imperiului cu renume mondial – VERSACE

Istoria și evoluția mărcii

Casa de modă Versace a fost fondată în anul 1978 de Gianni Versace și fratele său Santo în Italia. Logo-ul mărcii este imaginea Medusei Rondanini – o copie a Gorgonei, care decora scutul statuii Atenei Parthenos. „Această alegere a fost făcută în mod deliberat. Medusa simbolizează frumusețea și farmecul fatal al vechilor clasici greci, atât în ​​artă, cât și în filosofie. Ea este o sinteză a frumuseții și simplității, care literalmente paralizează și chiar hipnotizează”, afirmă reprezentanții brandului.

Gianni Versace s-a născut în provincia Calabria din sudul Italiei în 1946. Tatăl său era angajat în comerț, iar mama lui era proprietarul unui atelier. Datorită mamei sale, viitorul maestru a devenit interesat de modă. A lucrat în atelierul ei, a fost angajat în livrarea de haine și selecția de țesături. Incredibil, însă acesta a cusut prima sa rochie la vârsta de doar 9 ani! Gianni și-a proiectat colecția de debut la vârsta de 22 de ani. Articolele neconvenționale i-au asigurat în scurt timp faimă, iar acest lucru i-a deschis ușa către Milano – epicentrul modei mondiale.

Încă de la fondarea mărcii, Gianni a început să lucreze la crearea colecțiilor vestimentare pentru femei. Câțiva ani mai târziu, sora lor Donatella s-a alăturat afacerii de familie: ea era responsabilă pentru imaginea Casei de modă.

Demersul evolutiv al companiei

  • În 1978, a avut loc la Milano primul spectacol al colecției de femei Gianni Versace, care a avut recenzii pozitive din partea publicului. Gianni Versace a început să creeze ținute senzuale și luxoase care să sublinieze în mod avantajos formele feminine. Fustele mari, decolteul profund, fustele extrem de scurte au devenit semnul distinctiv al Casei de Modă.

  • În 1979, Gianni Versace a deschis primul butic monobrand pe Via Della Spiga din Milano. În același an, a fost lansată o linie de îmbrăcăminte pentru bărbați.

  • În 1980, Gianni Versace a început să colaboreze cu teatrul La Scala.

  • Iar în 1981, Fashion House a lansat o linie luxoasă de parfumuri. Primul parfum al mărcii a fost feminin chypre floral.

  • În 1982, în cadrul Săptămânii modei de la Milano, a fost prezentată colecția de îmbrăcăminte pentru femei Gianni Versace toamnă / iarnă 1982/1983, realizată din plăci de aluminiu.

  • În 1986, a fost lansat primul parfum masculin al mărcii, Versace L’Homme.

  • În 1989, casa de modă a lansat linia Atelier Versace. În același an, colecția Haute Couture a fost prezentată la Paris Fashion Week. Spectacolul a avut loc în hotelul la modă Ritz. În 1989, Donatella Versace a lansat linia de îmbrăcăminte pentru tineri Versus.

Popularitatea Casei de modă a fost promovată de Anna Wintour, care a devenit redactor-șef al Vogue US în 1988. Odată cu sosirea ei, modele în ținute de la Gianni Versace au început să apară în mod regulat pe copertele publicației. Iar în anii 1990, Madonna, Tina Turner, Prințesa Diana, Jane Fonda, Hugh Grant, Cindy Crawford, Sting, Woody Allen, Cher, George Michael și alții au devenit fanii mărcii.

În dimineața zilei de 17 iulie 1997, Gianni Versace a fost împușcat pe pragul casei sale din Miami. Odată cu venirea la conducere a surorii sale – Donatella, acțiunile au scăzut brusc și i-a trebuit mai mult de un an pentru a restabili reputația companiei. Prima colecție de Donatella Versace a fost numită nereușită, din cauza căreia volumul vânzărilor a scăzut brusc cu câteva milioane. Cu toate acestea, până la sfârșitul anului, femeia de afaceri a reușit să iasă din situația deplorabilă. Următoarea ei colecție a primit recenzii pozitive, deoarece era similară cu stilul original al lui Gianni însuși – sexy, luxoasă și îndrăzneață.