Istoria pantalonilor scurți. Când pantalonii scurți au devenit foarte scurți

Cu siguranță cei mai mulți dintre noi avem în garderobă cel puțin o pereche de pantaloni scurți, atât de necesari odată ce temperaturile de afară încep să crească.

18 aug. 2021, 16:43
Istoria pantalonilor scurți. Când pantalonii scurți au devenit foarte scurți

Astăzi, pantalonii scurți cu accente glam sunt itemul perfect pentru o petrecere sau pentru o ținută elegantă de seară, dar în trecut pantalonii scurți au reprezentat chiar motiv de controversă. Doar persoanele extrem de excentrice și îndrăznețe aveau curajul să apeleze la o astfel de piesă vestimentară.

Dacă astăzi pantalonii scurți pot fi o piesă perfectă pentru o ținută de seară, în 1932, tenismena Alice Marble a purtat o pereche de pantaloni scurți până la genunchi pe teren și a provocat o adevărată revoltă. Patruzeci de ani mai târziu, în 1971 pantalonii scurți au devenit și mai scurți, devenind una dintre cele dorite piese vestimentare. Femeile începeau să poarte acest model de pantaloni scurți care le puneau în evidență formele, le complimentau trupul și le făcea să fie încrezătoare.

Revoluția Franceză, momentul decisiv din istoria pantalonilor scurți

Înainte de Revoluția Franceză, pantalonii scurți erau purtați doar de reprezentații aristocrației. La vremea respectivă aceștia se numeau “culottes”, un termen care avea să capete înțelesuri diferite în timp: pe de o parte partizanii Revoluției s-au numit “sans-culottes” iar, pe de altă parte, în timp, din “culottes” s-a transformat în “chiloți”.

După Revoluția Franceză pantalonii scurți au devenit tot mai populari, find purtat de toate categoriile sociale, de la muncitori, la cei din clasele superioare. Până atunci mentalitatea legată de pantaloni scurți era aceea că puteau fi purtați doar de către un bărbat adult. De fapt, lungimea pantalonilor creștea odată cu copilul. Până atunci, pantalonii scurți erau doar pentru băieții tineri.  De la naștere, bebelușii purtau rochii lungi și albe, care pe măsură ce copilul creștea acestea se scurtau. În copilărie, urmau să poarte pantaloni scurți, iar în adolescență, pe măsură ce se transformau în bărbați adulți, lungimea pantalonilor creștea. Un bărbat adult era definit ca cineva care poartă pantaloni lungi.

Descoperă cele mai noi modele de pantaloni scurti pe answear.ro.

Când au devenit pantalonii scurți…foarte scurți

Pantalonii scurți, extrem de sexy, care lăsau să se vadă foarte multă piele, au devenit un trend începând cu anii 1970. Revoluția sexuală a spart barierele conservatorismului și a schimbat percepții despre tot ce însemna relații, feminitate, sex, dar și cod vestimentar feminin. Între 1069 și 1980, societatea americană a făcut cunoștință cu ce însemna adevărata libertate. Curent care s-a răspândit rapid apoi și în multe alte colțuri ale lumii.

În 1970, femeile, dar și o parte dintre bărbați, au început să poarte pantaloni scurți, care erau cunoscuți sub denumirea de hot pants. Aceștia mai fuseseră purtați și până atunci, însă doar la plajă sau în anumite sporturi. La începuturile anilor ’70 au fost concepuți primii pantaloni scurți care puteau fi purtați ca piesă vestimentară.

Încă de la începuturi, pantalonii scurți erau confecționați din diferite tipuri de materiale, precum bumbac, catifea, satin și chiar din blană. Au devenit rapid foarte populari și la modă, putând fi purtați în diferite ocazii. Printre primele celebrități care au îmbrăcat acești pantaloni scurți și sexy s-au numărat Jackie Kennedy, Jane Fonda, Elizabeth Taylor.