Istoria recentă a atentatelor teroriste din Mali

Actualul atac terorist din Mali, de la hotelul Radisson Blu, intervine pe fondul unor acţiuni asemănătoare care au lovit, zilele trecute, Franţa, pentru a doua oară după teribilele atentate jihadiste ce au vizat publicaţia franceză Charlie Hebdo.

20 nov. 2015, 14:10
Istoria recentă a atentatelor teroriste din Mali

Mobilul atacului terorist de vineri, din Mali, nu este cunoscut cu precizie, dar această ţară africană are o istorie plină de astfel de evenimente. Atacul de vineri, 20 noiembrie, a fost executat de un grup armat care a fost calificat ca fiind „jihadist”. Astfel de evenimente au dus la o lovitură care a răsturnat guvvernul, în urmă cu 3 ani.

Octombrie 2011: Etnicii Tuareg au dclanşat o rebeliune după ce s-au întors cu arme din Libia.

Martie 2013: Lovitura armată dată guvernului a dus, după numai o lună, la preluarea controlului asupra nordului ţării de către Tuareg şi militanţii afiliaţi grupării Al-Qaida.

Iunie 2012: Grupuri islamiste au capturat Timbuktu, Kidal şi Gao de la Tuaregi şi au început să distrugă moscheile musulmane şi manuscrisele religioase vechi pentru a impune Sharia.

Ianuarie 2013: Islamiştii au preluat controlul asupra uniui oraş provocând temeri că aceştia urmau să se apropie de Bamako. Mali le-a cerut francezilor ajutor militar.

Iulie 2013: Forţele ONU care acum totalizează 12.000 de oameni, au preluat responsabilitatea securizării nordului ţării.

Iulie 2014: Franţa a lansat o operaţiune în Sahel, pentru a distruge cuiburile jihadiştilor. Atacurile continuă în deşertul din nordul ţării.

Noiembrie 2015: Atacuri teroriste în Mali, la Bamako