Istoricul negativ de la Biroul de Credit va putea fi şters. Ce trebuie să faci ca să dispari din evidenţa băncii

Începând cu data de 25 mai, apar câteva noutăți semnificative în materie de protecție a datelor cu caracter personal. Odată cu implementarea Regulamentului general privind protecţia datelor cu caracter personal (GDPR), accesarea unui credit de consum devine online pe site-ul Biroului de Credit. Biroul devine obligat să permită clienţilor să îşi şteargă printr-o aplicaţie electronică accesul la datele personale, "pe un motiv întemeiat", s-au limitat oficialii instituţiei să informeze.

08 mai 2018, 08:30
Istoricul negativ de la Biroul de Credit va putea fi şters. Ce trebuie să faci ca să dispari din evidenţa băncii

Cel mai mare impact al Regulamentului general privind protecţia datelor este asupra operatorilor a căror activitate principală este prelucrarea datelor și/sau prelucrarea unor date sensibile. Printre acestea se numără şi Biroul de Credit. Potrivit declaraţiei directorului general al Biroului de Credit, Şerban Epure, „Regulamentul introduce necesitatea unui nivel ridicat de transparenţă şi de protecţie a drepturilor persoanelor vizate. În consecinţă, şi Sistemul Biroului de Credit se va adapta acestor cerinţe, inclusiv printr-o informare riguroasă a persoanelor vizate în ceea ce priveşte drepturile acestora şi modalitatea de exercitare”.

El precizează că Biroul de Credit a dezvoltat o aplicaţie de exercitare a drepturilor persoanelor vizate (dreptul de acces, de ştergere, de rectificare, de opoziţie sau de restricţionare a prelucrării), care „va transmite solicitările pentru dreptul de acces către Biroul de Credit sau pentru celelalte drepturi, către participantul care a înregistrat informaţiile în cauză, care trebuie să decidă dacă solicitarea este justificată şi să comunice persoanei vizate decizia sa”.

Cu toate acestea, când accesezi aplicaţia despre care vorbeşte directorul general al Biroului de Credit trebuie să ai motive şi dovezi temeinice că solicitările tale de păstrare a intimităţii personale sunt justificate. „Ai nevoie de un motiv foarte temeinic pentru a solicita ştergerea datelor de la Biroul de Credit şi totul se va face pe bază de consimţământ”, spune Şerban Epure, fără să dea detalii suplimentare.

În plus, sistemul online de raportare a celor care accesează credite va permite o serie de modificări şi la Biroul de Credit, modificări ce vor permite celorlalte bănci să constate dacă unul din clienţii care urmează să acceseze un împrumut de la ei a mai făcut una sau două trageri în aceeaşi zi de la alte bănci. Într-adevăr, acest sistem va permite restrângerea acestei practici de supraîndatorare a unui client la mai multe bănci, el având aceleaşi venituri. Şerban Epure spune că va avea loc această restrângere dar şi că, „această facilitate este oferită de Biroul de Credit. În cazul transmiterii de către un Participant a informaţiei referitoare la acordarea creditului, informaţia va fi accesibilă în câteva secunde celorlalti Participanţi”.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET