ISU BRAŞOV: 12 acţiuni de căutare au fost făcute în zona în care a căzut planorul

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov precizează marți, într-un comunicat transmis AGERPRES, că în zona Muchia Cheii din zona vârfului Postăvarul, unde s-a prăbușit planorul dispărut în august, au fost derulate 12 acțiuni de căutare, desfășurate în condiții dificile, din cauza terenului accidentat, pantelor abrupte specifice zonelor montane

24 nov. 2015, 15:16
ISU BRAŞOV: 12 acţiuni de căutare au fost făcute în zona în care a căzut planorul

Precizarea ISU Brașov vine ca răspuns la unele informații vehiculate în mass-media de către Mircea Opriș, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, cu privire la căutările planorului dispărut în șase august și găsit sâmbătă de câțiva turiști, informează Agerpres.

„În primul rând, precizăm că ISU Brașov nu deține nici un plan transmis de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, iar dacă ar fi existat un astfel de document, cu siguranța acesta ar fi deținut și de cei care l-au elaborat. În privința planurilor de căutare, acestea au fost realizate de specialiști aparținând Serviciilor publice de Salvamont Brașov și Săcele, Jandarmeriei Montane, Poliției, Vânătorilor de Munte, Aeroclubului României și specialiști în planorism. În acest sens, vă comunicăm că printre persoanele care au coordonat acțiunile de căutare și au făcut parte din punctul de comandă organizat la Predeal, se numără și șeful Salvamont Brașov”, se afirmă în comunicatul ISU.

Citeşte şi 

De asemenea, ISU menționează că „în toată perioada desfășurării misiunilor de căutare, s-a lucrat în echipă, pentru identificarea posibilelor zone în care s-ar fi putut prăbuși planorul”.

„De asemenea, în zona vârfului Postăvarul s-au efectuat căutări, atât pe cale aeriană cu elicoptere, avioane de mici dimensiuni și drone, cât și pe cale terestră,cu echipe mixte formate din personal ISU, Serviciul Salvamont, jandarmi montani și vânători de munte. În zona Muchia Cheii, locul în care a fost identificat planorul, au fost derulate 12 acțiuni de căutare,desfășurate în condiții dificile, din cauza terenului accidentat, pantelor abrupte specifice zonelor montane. Căutările au fost susținute, însă, din cauza vegetației și a pădurii dese din zona respectivă, planorul nu a fost identificat. Suplimentar, pe lângă verificările traseelor de căutare stabilite, în toată această perioadă, echipele au verificat toate informațiile primite care ar fi putut duce la găsirea planorului’, se adaugă în comunicatul de presă.

Reprezentanții ISU Brașov reamintesc că au fost parcurse peste 300 de trasee sau zone montane, iar aria de căutare aeriană a cuprins aproximativ 46.100 km pătrați, incluzând și căutările punctuale în diferite alte zone, pe baza datelor primite, arealul de căutare fiind unul foarte mare, din cauza lipsei informației relevante privind traseul de deplasare al planorului, timpul de zbor sau existența vreunui sistem de localizare a acestuia.

„Totodată, facem precizarea că ulterior retragerii echipelor ISU, misiunea de căutare a fost asigurată, în permanență, de către structurile de jandarmerie montană și Salvamont, în colaborare cu vânătorii de munte și lucrătorii ocoalelor silvice. De asemenea, după această dată, nimeni nu s-a opus să se execute alte căutări în zonele în care, acum, anumiți reprezentanți ai Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, susțin, nefondat, că au fost ignorate”, se arată în încheierea comunicatului ISU Brașov.