Italia: Roma are pentru prima oară o femeie la Primărie. Câte femei din Europa au devenit edili ai unei municipalităţi

Candidata Mișcării Cinci Stele (M5S) din Italia, Virginia Raggi, a obținut duminică un rezultat ''istoric'' clasându-se pe primul loc la primul tur al alegerilor municipale la Roma, indică rezultate parțiale difuzate luni.

06 iun. 2016, 15:31

Virginia Raggi se va confrunta la al doilea tur de scrutin, prevăzut pentru 19 iunie, cu candidatul Partidului Democrat (PD, centru-stânga), susținut de șeful guvernului italian Matteo Renzi, potrivit unei numărători oficiale efectuate la circa 60% din secțiile de votare.

Virginia Raggi este de profesie avocat, are 37 de ani şi a obținut aproape 36% din voturi la Roma. ”Locuitorii Romei sunt pe cale de a lansa un mesaj foarte clar. Asistăm la un moment istoric”, a declarat Raggi, care ar putea deveni în două săptămâni prima femeie la conducerea capitalei italiene.

Rezultatul în capitală este urmărit cu toată atenția, deoarece cazul Romei este unul îndeosebi de emblematic într-o Italie cuprinsă de scandaluri. Roma este administrată din octombrie 2015 de către un comisar extraordinar numit de guvern, după demisia fostului primar Ignazio Marino, potrivit Agerpres.

Peste 13 milioane de alegători au fost chemați duminică la urne în Italia în cadrul unor alegeri municipale parțiale. Rata de participare la vot a fost de circa 62,1%, în scădere în raport cu ultimele alegeri locale.

Femei -primar din Europa

În Europa, la conducerea unora dintre cele mai importante oraşe de pe continent se află femei care dau dovadă de mult profesionalism şi devotament în funcţia de primar al unei capitale sau a altor oraşe importante.

Adriana Krnacova

Adevenit prima femeie din istoria Cehiei care ocupă funcţia de Primar al Pragăi. Ea  adevenit primar în Noiembrie, 2014. 

Anne  Hidalgo

Este un politician spaniol-francez, actualul primar al Parisului, prima femeie care deţine această funcţie. Ana a fost un membru al Partidului Socialist (PS) din 1994, servind anterior ca fostul secretar Naţional pentru Cultură şi mass-media. Ea a fost primul primar adjunct al Parisului (martie 2001 – martie 2014). În 2014, în cadrul alegerilor municipale, Anne Hidalgo a fost aleasă primar, informează observator.tv.

Iordanka Asenova Fandakova

Este un politician bulgar şi primarul Sofiei. Fandakova este prima femeie care deţine această poziţie. A fost aleasă la data de 15 noiembrie 2009, după ce a câştigat în faţa lui Georgi Kadiev, reprezentant al Partidului Socialist Bulgar.

Henriette Reker

Este primarul oraşului Koln, din Germania şi politician independent. Ea este prima femeie ales primar în anul 2015 din istoria oraşului german.

Ada Colau Ballano

 Este activist politic şi social, actualul primar al Barcelonei. A fost aleasă în13 iunie 2015 şi a devenit astfel prima femeie din istoria Barcelonei care deţine această funcţie. 

Corine Mauch

Este un politician social-democrat eleveţian, care serveşte ca primar al oraşului Zűrich. Corine este prima femeie care ocupă această funcţie şi primul primar homosexual din istoria oraşului şi a fost aleasă primar în martie 2009.

Katrin Stjernfeldt Jammeh

Este un politician social-democrat care deţine funcţia de primar al municipiului Malmo din Suedia, începând cu 1 iulie 2013. Katrin este prima femeie care deţine această funcţie.