Italia intră în declin economic. Guvernul îi cere să facă eforturi suplimentare pentru a asiguara creşterea economică

Situaţia economică a Italiei este "delicată" şi trebuie atent monitorizată, a afirmat vineri Pierre Moscovici, comisarul european responsabil pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vămi, la reuniunea Eurogrup care se desfăşoară la Bucureşti. Moscovici a citat datele care arată că economia Italiei ar putea înregistra creştere zero sau chiar recesiune.

05 apr. 2019, 08:34
Italia intră în declin economic. Guvernul îi cere să facă eforturi suplimentare pentru a asiguara creşterea economică

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut marţi guvernului Italiei să depună eforturi suplimentare pentru a asigura creşterea economică.

Bugetul pentru 2019 convenit de Italia cu Comisia Europeană în decembrie anul trecut prevedea o creştere economică de 1%, iar „astăzi ştim că această cifră trebuie revizuită în jos”, a afirmat Juncker.

Italia ar urma să înregistreze creştere zero anul acesta, a avertizat recent Asociaţia italiană de lobby pentru mediul de afaceri Confindustria, pe fondul sporirii temerilor privind a treia economie a zonei euro.

Confindustria previzionează că în 2019 PIB-ul Italiei fie nu va creşte, fie se va contracta, după ce în octombrie estima un avans de 0,9%.

În prezent, Italia este singura ţară din UE în recesiune. Economia italiană a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, după o creştere semnificativă a costurilor de împrumut şi a incertitudinilor politice provocate de divergenţele dintre Guvernul populist de la Roma şi Comisia Europeană privind bugetul pe 2019.

Institutul Naţional de Statistică (Istat) a publicat recent datele preliminare care arată că economia s-a contractat cu 0,2% în trimestrul patru din 2018, după un declin de 0,1% în precedentele trei luni. Scăderea este mai accentuată decât previzionau analiştii, 0,1%.

Şi Banca Centrală a Italiei a înrăutăţit recent estimarea privind evoluţia economiei în 2019, care ar urma să urce cu doar 0,6%, faţă de un avans de 1% previzionat în decembrie, din cauza escaladării tensiunilor comerciale şi a perspectivei mai slabe privind investiţiile.

Cele mai recente estimări reprezintă o veste proastă pentru Guvernul de la Roma, care încearcă să sprijine expansiunea economiei fără a încălca reglementările bugetare ale UE.

Guvernul de la Roma a previzionat în decembrie un avans al PIB-ului de 1% în acest an, anunţând că va majora cheltuielile cu protecţia socială şi va reduce vârsta de pensionare. AGERPRES/(