Italia, noi restricţii, pe fondul unui nou record de infecţii zilnice cu Covid-19. Ce măsuri va lua guvernul de la Roma

Italia a raportat sâmbătă un număr record de 19.644 noi cazuri de coronavirus, iar guvernul de la Roma ia în calcul introducerea unor restricţii suplimentare. Barurile şi restaurantele şi-ar putea restrânge programul de funcţionare, relatează presa din peninsulă. Italia extinde predarea online la trei sferturi din liceeni, dar ține deschise grădinițele, școlile primare și gimnaziale.

26 oct. 2020, 05:51
Italia, noi restricţii, pe fondul unui nou record de infecţii zilnice cu Covid-19. Ce măsuri va lua guvernul de la Roma
Restaurantele ar putea fi deschise. Condiţiile anunţate de Radu Mihaiu

Update. Italia a raportat, duminică, 21.273 de noi infectări în 24 de orei, un nou record zilnic de cazuri, a anunțat Ministerul Sănătății, în ziua în care guvernul a înăsprit restricțiile în încercarea de a atenua această creștere a numărului de cazuri, relatează Reuters.

Potrivit datelor MInisterului italian al Sănătății, s-au înregistrat și 128 de decese.

Mai devreme, premierul Giuseppe Conte a anunțat că barurile și restaurantele se vor închide la ora 18.00, iar cinematografele, sălile de sport și pisicinele se vor închide ca parte a noilor măsuri împotriva celui de-al doilea val de coronavirus din Europa.

În unele regiuni ale Italie ia fost interzisă circulaţia oamenilor pe timpul nopţii, iar Guvernul va decide curând ce alte măsuri se vor aplica la nivel naţional. Premierul Giuseppe Conte s-a angajat sâmbătă să accelereze programul de ajutor pentru întreprinderile afectate de criză, dar a declarat că săptămânile viitoare vor fi extrem de dificile. „Nu putem lăsa garda jos„, a adăugat el.

Potrivit unui proiect de decret citat de Reuters, sălile de sport şi piscinele publice ar putea fi închise, iar barurile şi restaurantele şi-ar putea limita programul până la ora 18. De asemenea, deplasările în afara localităţii de domiciliu nu vor fi încurajate.

Citeşte şi Virgil Musta ne avertizează să nu ne facem planuri de sărbători. „Crăciunul nu va fi posibil în acest context epidemic”

Grădinițele, școlile primare și gimnaziale rămân deschise

Guvernul italian a anunțat, duminică, cea de-a treia rundă de măsuri de urgență din ultimele două săptămâni, în efortul de a ține sub control situația epidemiologică aflată în continuă deteriorare. Printre alte măsuri, de data aceasta a acționat și în educație: procentul de elevi de liceu care trebuie să urmeze școala online, în loc să meargă la clasă, crește la trei sferturi. Dar executivul a decis și de această dată să țină deschise învățământul preșcolar, primar și gimnazial, după cum notează TheLocal.it. Până acum, școlile erau închise punctual în funcție de evoluția numărului de cazuri, notabilă fiind doar închiderea extinsă a școlilor în regiunea Campania și predarea extinsă online pentru liceenii din Lombardia și Lazio. În Campania, pe lângă tensiunile dintre protestatari și autorități de la finalul săptămânii, cauzate de măsurile restrictive decise de autorități, săptămâna trecută a făcut valuri cazul unor profesori care au mutat orele în stradă, pentru a preveni pierderile de învățare în rândul elevilor.

În timp ce școlile rămân deschise, premierul Giuseppe Conte a anunțat că, de luni, se închid cinematografele, teatrele, sălile de sport și bazinele de înot, iar restaurantele și barurile trebuie să oprească servirea la masă începând cu orele 18.00. În plus, cetățenilor li se recomandă insistent să nu părăsească localitatea unde trăiesc, dacă acest lucru nu este absolut necesar.

 

În ultimele zile, raportările zilnice au atins recorduri de circa 20.000 de noi cazuri, iar regiunile cele mai afectate – Lombardia, Campania și Lazio – au impus propriile măsuri suplimentare, inclusiv decizii mai timpurii de extindere a predării online la jumătate dintre elevii de liceu, în cazul Lombardiei și Lazio.


Situaţia din Italia nu diferă cu mult de cea a altor state europene : oamenii sunt nemulţumiţi de restricţiile care ameninţă economia naţională, în timp ce numărul de cazuri de COVID-19 nu intră pe o pantă descendentă, ba chiar înregistrează o creştere tot mai rapidă. Vineri, sute de locuitori din Napoli s-au adunat în semn de protest împotriva carantinei nocturne.

La începutul săptămânii, guvernatorii locali au solicitat introducerea unor restricţii de circulaţie pe timpul nopţii în Campania, Lombardia şi Lazio – în jurul capitalei Roma. Oraşul Milano, grav afectat de coronavirus în primăvară, a înregistrat sâmbătă peste 1.000 de cazuri de COVID-19. Regiunile nordice din Piemont şi sudul Siciliei sunt, de asemenea, pe lista autorităţilor. Noi restricţii sunt aşteptate şi în alte regiuni ale Italiei.

Serviciile de sănătate publică sunt suprasolicitate, iar oficialii au redeschis unităţile temporare de terapie intensivă construite la începutul pandemiei. Rata mortalităţii rămâne cu mult sub nivelul anterior, de peste 900 de decese pe zi, dar a crescut constant, sâmbătă fiind raportate 151 de victime ale COVID-19.