Italia trimite mai multe avioane militare în România din cauza războiului din Ucraina

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, marţi, că Forţele Aeriene Italiene au suplimentat numărul de avioane de luptă pe care le-au trimis în România pentru misiunile sub comanda NATO.

01 mart. 2022, 21:13

Italia trimite mai multe avioane militare în România. Aeronavele de tip Eurofighter Typhoon au ajuns deja la baza Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa.

„Forțele Aeriene Italiene suplimentează numărul de avioane dislocate în România
Forțele Aeriene Italiene au decis suplimentarea cu încă patru aeronave Eurofighter Typhoon a detașamentului dislocat în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Primele două avioane au aterizat duminică, 27 februarie, iar celelalte două au sosit marți, 1 martie, în baza de la Mihail Kogălniceanu. Detașamentul italian execută, alături de militari ai Forțelor Aeriene Române, ai Forţelor Aeriene Germane și ai Forțelor Aeriene ale Statelor Unite (USAFE ), misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

Aeronavele se alătură, astfel, celor patru avioane italiene care efectuează, din luna decembrie a anului trecut, misiuni în țara noastră.

Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO, iar misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare”, a anunţat Ministerul Apărării, pe Facebook.

Citeşte şi: Vladimir Putin şi-a mutat toată familia într-un buncăr subteran din Siberia prevăzut să reziste atacurilor nucleare! Detalii de ultima oră de la un politolog rus!

Pe 11 februarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, că „suntem pregătiți să apărăm România și pe ceilalți aliați ai NATO”. De asemenea, el a făcut un apel la Rusia să aplaneze situația.

„NATO este o alianță unită pentru a descuraja agresiunea și pentru a păstra pacea”, a spus Stoltenberg.

„De-alungul flancului estic, de la Marea Neagră până la statele baltice, aliații NATO au trimis forțe suplimentare și echipamente. Acesta e un răspuns defensiv necesar la masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina. Cerem Rusiei să detensioneze situația și de bună-credință să se angajeze într-un dialog cu NATO. Rămânem pregătiți pentru o soluție politică. În același timp, suntem puternici, vigilenți și uniți. Și asta este exact ce traduce prezența voastră aici.

România nu este singură, avioane de luptă din Germania și Italia se află aici pentru a proteja toți aliații și pentru a ajuta să vă menținem cerul sigur. Aliații susțin țările NATO În aceste momente critice. Săptămâna viitoare miniștrii apărării țărilor NATO se vor întâlni pentru a disctua despre cum putem consolida prezența pe flancul estic inclusiv cu noi grupuri de luptă”, a continuat secretarul general al NATO.

Citeşte şi: Interviu din buncăr cu Volodimir Zelenski, la CNN: „Este foarte grav… Nu sunt într-un film”