Iulian Bulai, USR: „TVR trebuie reformat. Din temelii. Situaţia de faţă trebuie să devină istorie”

Deputatul USR-PLUS Iulian Bulai a afirmat că TVR trebuie reformat din temelii, de la numirea celor care conduc televiziunea publică la organizarea de concursuri şi regăsirea rolului de serviciu public.

07 ian. 2021, 13:43
Iulian Bulai, USR: „TVR trebuie reformat. Din temelii. Situaţia de faţă trebuie să devină istorie”

Iulian Bulai a scris joi, pe Facebook, despre faptul că există un singur post de director în organigrama TVR, iar Doina Gradea are interese ascunse, şi anume de a nu pierde controlul editorial, deoarece acest director al Direcţiei Editoriale este direct subordonat preşedintelui TVR, conform News.ro.

„În organigrama TVR există un singur post de director. Ocupat de Cezar Ion. Un singur om din aproximativ 2.500 de angajaţi. Restul posturilor de conducere superioară se intitulează „coordonator cu atribuţii de director“. Un subterfugiu folosit în perioada în care s-a făcut restructurarea TVR ca să rămână etern interimari. La pixul PDG-ului. Coordonatori care, printre altele, nu au fişă de post, deci nici răspundere oficială.

Pe scurt: lui Cezar Ion, directorul Direcţiei Editoriale, i s-a desfăcut contractul de muncă. A urmat un proces, fostul director a câştigat şi a obţinut, în 2015, o hotărâre judecătorească în care se precizează că „se repune în poziţia anterioară directorul Departamentului Producţie Editorială, ca şi cum desfacerea contractului de muncă nu ar fi avut loc”.

Contractul de muncă a fost desfăcut la presiuni politice, exercitate de PSD prin interpuşii acestui partid în TVR. Drept răzbunare pentru că acelaşi partid a încercat aceeaşi reţetă a concedierii şi în 2008, prin Alexandru Sassu, iar TVR a pierdut şi atunci în instanţă. Exact asta înseamnă „politizarea” TVR: un partid care vrea control total asupra deciziei editoriale, şi, dacă nu i te supui, te execută.

Această „repunere în poziţia anterioară” ar fi însemnat reînfiinţarea postului de director – asta s-a făcut – şi reînfiinţarea STRUCTURII aferente acestui post. Adică personal redacţional. Ceea ce, desigur, nu s-a întâmplat.

Iulian Bulai o acuză pe Doina Gradea că are interese ascunse

Preşedintele-Director General şi Consiliul de Administraţie al SRTV sunt direct răspunzători de punerea în aplicare a acestei hotărâri judecătoreşti. Interesul ascuns al Doinei Gradea? În organigrama TVR, directorul Direcţiei Editoriale este direct subordonat preşedintelui TVR. Dacă directorul ar avea şi structura aferentă postului, decizia lui ar cântări greu în politica editorială din TVR. Dar Doina Gradea nu vrea să piardă controlul editorial (un control neoficial, dar pe deplin exercitat) şi altcineva să decidă ce persoane sau ce emisiuni să fie produse în TVR. Doamne fereşte, să aibă chiar şi o politică editorială!

În ciuda eforturilor directorului editorial „pe hârtie”, refuzul Doinei Gradea de a înfiinţa structura care să permită un control editorial riguros, conform legii de funcţionare a SRTV, demonstrează exact contrariul a ceea ce afirmă ea. Respectiv, demonstrează exercitarea discreţionară a deciziei editoriale de către Preşedintele-Director General. Fără ca această decizie editorială să poată fi avizată sau contestată procedural şi profesional la nivelul întregii instituţii. Fără responsabilităţi clare, fără asumare profesională şi fără consecinţe directe în caz de abateri sau erori (dacă n-ai fişă de post, nici nu poţi fi tras disciplinat la răspundere pentru încălcarea ei, nu?).

Cu alte cuvinte, Doina Gradea, împreună cu CA-ul TVR, refuză să pună în aplicare o hotărâre judecătorească. Pentru ca dna Gradea să aibă în spatele cui să se ascundă când are, de fapt, întregul control editorial.

TVR trebuie reformat. Din temelii. De la numirea celor care-l conduc la organizarea de concursuri şi regăsirea rolului lui de serviciu public. Situaţia de faţa trebuie sa devină istorie, nicidecum să constinue aşa”, a scris Iulian Bulai joi pe Facebook.

Citeşte şi: Daniel Zamfir, PSD, aduce acuzaţii grave guvernului Cîţu: „Vor să prăduiască Portul Constanţa, Hidroelectrica şi CEC-ul”