Ivanka Trump şi-a apărat tatăl în faţa unei animatoare care l-a acuzat de misoginism

Ivanka Trump, fiica președintelui american Donald Trump, i-a luat marți apărarea tatălui său acuzat de misoginism, susținând că acesta "acordă o mare importanță potențialului femeilor".

25 apr. 2017, 15:04
Ivanka Trump şi-a apărat tatăl în faţa unei animatoare care l-a acuzat de misoginism

„Bineînțeles, am auzit criticile din media. Dar știu din experiența mea personală (…) că miile de femei care au lucrat cu și pentru tatăl meu de-a lungul deceniilor (…) demonstrează încrederea și profunda de convingere în ce privește potențialul femeilor și capacitatea lor de a-și face treaba la fel ca oricare dintre bărbați”, a declarat Ivanka Trump la o masă rotundă desfășurată la Berlin pe tema rolului jucat de femei în lume, în prezența cancelarului german Angela Merkel ca organizatoare în cadrul președinției germane a G20 și la care a luat parte și directoarea generală a FMI, Christine Lagarde.

Ivanka Trump a trebuit să răspundă la remarcile lipsite de menajamente ale animatoarei dezbaterii, Miriam Meckel, redactor-șef al revistei economice germane Wirtschaftswoche, care i-a atras atenția că declarațiile făcute de Donald Trump pe parcursul campaniei electorale din SUA fac să se nască întrebarea cât de real e sprijinul său față de femei, potrivit Agerpres.

Ca fiică, pot vorbi la nivel personal, știind că m-a încurajat și mi-a permis să mă dezvolt„, a subliniat fostul model acum în vârstă de 35 de ani și devenită consilier al tatălui său la Casa Albă.„Am crescut într-o casă unde nu exista nicio barieră în calea a ceea ce puteam realiza prin perseverență și tenacitate. (…) Nu exista nicio diferență între frații mei și mine”, a declarat Ivanka Trump, aflată în prima sa deplasare oficială.

În timpul campaniei electorale din SUA, difuzarea unei înregistrări video din 2005 în care Donald Trump făcea o serie de remarci deosebit de vulgare și ofensatoare la adresa femeilor a stârnit un val de consternare, inclusiv în tabăra candidatului republican la președinție.
Fiica președintelui SUA a dat pe de altă parte asigurări că „în mod sigur” nu a venit la Berlin pentru a-și apăra propriile interese, la întrebarea animatoarei dacă îl reprezintă pe tatăl său, Statele Unite sau „afacerile personale”. Ivanka Trump deține între altele o cotă evaluată între 5 și 25 milioane de dolari în Trump International Hotel.

În cadrul aceleiași mese rotunde, Angela Merkel a refuzat să răspundă la întrebarea dacă este sau nu feministă, limitându-se să spună că participantele la mișcarea de emancipare a femeilor au dus „lupte aprige” și nu dorește să-și aroge vreun merit pentru succesele lor. În ce o privește, Ivanka Trump a declarat că, deși în viziunea sa termenul feminist desemnează o persoană care crede că egalitatea politică, economică și socială între sexe, „acest termen a devenit atât de încărcat (…) încât alții se pot simți discriminați”, potrivit Agerpres.

La rândul său, Christine Lagarde a afirmat că, deși a criticat-o în repetate rânduri pe Angela Merkel în legătură cu excedentul bugetar german, salută decizia cancelarei de a majora cheltuielile publice alocate facilităților pentru îngrijirea copiilor.

Ivanka Trump mai avea programate în cursul deplasării sale de o zi la Berlin o întrevedere la Ambasada SUA și o vizită la monumentul în memoria evreilor uciși în Europa. Fiica cea mare a președintelui SUA s-a convertit la iudaism înainte de a se căsători, în 2009, cu Jared Kushner, numit asistent al liderului de la Casa Albă.