Iveco va fabrica în Dâmboviţa componente pentru camioanele din dotarea Armatei. Orban: „E o investiţie de 50 de milioane de euro”

Iveco va fabrica în Dâmboviţa piese pentru camioanele Armatei. Premierul Ludovic Orban a vizitat, vineri, unitatea de producţie în care lucrează 200 de persoane şi în care s-au investit 50 de milioane de euro.

27 nov. 2020, 18:21
Iveco va fabrica în Dâmboviţa componente pentru camioanele din dotarea Armatei. Orban: „E o investiţie de 50 de milioane de euro”
Iveco va fabrica în Dâmboviţa piese pentru camioanele Armatei

„Investiţia progresează spectaculos. Este vorba despre o investiţie de 50 de milioane de euro care este realizată de Iveco pentru a onora contractul de înzestrare al Armatei cu camioane Iveco.

Este o investiţie care creează 200 de locuri de muncă, care integrează o parte din operaţiunile pentru producţia camionului. E vorba despre operaţiunile pentru cabină, în principal, pentru realizarea cabinei. Face parte din offsetul pentru contractul acesta în care beneficiar este Ministerul Apărării şi este semnat împreună cu Iveco”, a precizat Ludovic Orban.

Premierul a afirmat că obiectivul Guvernului este de încerca să utilizeze „fiecare contract de înzestrare ca o oportunitate pentru investiţii, în creşterea capacităţilor de producţie, o oportunitate pentru transfer tehnologic, pentru realizarea de structuri de cercetare”.

„Sunt în principal operaţiunile legate de cabină. Şasiul este fabricat în altă parte. În timp, pe măsură ce pot să apară şi alte oportunităţi, se poate prelua fabricaţia şi pentru alte tipuri de repere, alte capacităţi industriale care să ne aducă în situaţia să putem construi din nou un camion în România, aş acum construiam pe vremuri la Roman, la Steagul Roşu Braşov”, a afirmat Orban.

Potrivit Hotnews, Iveco Defence Vehicles a început ridicarea unei fabrici pe circa 9.000 de metri pătraţi în localitatea Petrești din județul Dâmbovița unde va realiza parțial o parte din cele peste 2.900 de camioane militare pentru forțele române pentru care a semnat un acord cadru cu MApN.

Primul contract de peste 216 milioane de euro a fost semnat cu Armata și prevede o tranșă de 942 de camioane militare, iar începând de la camionul cu numărul 301, toate ar trebui produse în țară.

„Am discutat cu Automecanica Mediaş şi la Mediaş se vor face în totalitate cisternele. S-a schimbat în proiect acest lucru şi o să le producă de la zero la Mediaş, a afirmat Virgil Popescu, ministrul Economiei.

În acest context, premierul Orban a precizat că au fost angajate 200 de persoane în fabrica Iveco.

Citeşte şi: Ludovic Orban: Procesul de debirocratizare trebuie realizat prin reducerea la maximum a reglementărilor inutile