Izolarea terasei blocului, mai scumpă pe timp de toamnă. Vezi cât durează şi cum se face

Firmele care desfăşoară activităţi de hidroizolare a teraselor de blocuri nu îşi văd capul de lucrări în această perioadă. Odată cu revenirea din concedii, prima grijă a proprietarilor cărora le ploua în casă a fost refacerea teraselor. Hidroizolarea terasei unui bloc de 300-400 de metri pătraţi costă aproximativ 3.000-4.000 de euro, varianta ieftină.

12 sept. 2012, 07:32
Izolarea terasei blocului, mai scumpă pe timp de toamnă. Vezi cât durează şi cum se face

În general, lucrările de hidroizolare a acoperişului blocului pot fi făcute mai ieftin primăvara, când firmele de construcţii nu prea au de lucru.

Vremea când o asociaţie de locatari mai putea obţine reduceri de preţ la hidroizolarea teraselor a trecut. Acum suntem foarte aglomeraţi. Reduceri de preţ la hidroizolarea unei terase de bloc se pot obţine doar primăvara, când firmele nu prea au de lucru. Primăvara, lumea nu are bani. Nu prea se mai găsesc resurse financiare după perioada grea de iarnă, când facturile de întreţinere au fost mai mari„, a spus pentru ROMÂNIATV.NET Georgian Ionescu, inginer construcţii Reximaco.

Preţ mediu, 10 euro metrul pătrat

Hidroizolarea unei terase de bloc de 300-400 de metri pătraţi costă aproximativ 4.000 de euro, în această perioadă a anului. Primăvara, pentru o lucrare similară, costurile ar fi cu aproximativ 10% mai mici. Potrivit lui Georgian Ionescu, pretul de hidroizolare a unei terase de bloc variază între 8 şi 20 de euro metrul pătrat, în funcţie de gradul de avariere a terasei, de materialele folosite, precum şi de numărul straturilor de membrană folosite. La aceste preţuri se adaugă şi TVA.

„Varianta mai ieftină constă în refacerea terasei peste stratul existent pe acoperiş. Pentru varaianta mai scumpă, de 20 de euro metrul pătrat, se decopertează acoperişul până la şapă, se reface şapa, după care se montează două straturi de membrană”, a precizat Georgian Ionescu.

Asociaţiile aleg varianta ieftină

Din păcate, puţine asociaţii aleg varainta mai scumpă, respectiv mai bună.

„Cele mai multe asociaţii aleg varianta de mijloc, care înseamnă o lucrare de aproximativ 10 euro metrul pătrat. Motivul pentru care aleg această varaintă este lipsa banilor”, a mai spus Georgian Ionescu.

Pentru o lucrare trainică, Ciprian Ana de la Policons Group SRL recomandă membrane bituminoase cu ardezie. „Membrana bituminoasă cu ardezie este flexibilă şi mai rezistentă. Are o durată de viaţă mai lungă”, a  spus pentru ROMÂNIATV.NET administratorul Policons Group.

Cât durează hidroizolarea

Din totalul costurilor, aproximativ 2,5 euro reprezintă manopera şi costul gazului buteliei, întrucât membranele se montează la cald.

„Hidroizolarea terasei unui bloc de 300-400 de metri pătraţi durează aproximativ 5-7 zile lucrătoare, timp în care este necesară o echipă de 4 oameni”, a mai spus Ciprian Ana.

În funcţie de tipul lucrării, precum şi de materialele folosite, garanţia oferită de constructori la hidroizolarea coperiţului blocului este de 5-7 ani.