Jackfruit – fructul care poate înlocui carnea. Fructul Jack reduce riscul de accident vascular şi este ideal în diete

Jackfruit conţine puţine calorii, fiind benefic în curele de slăbire. Este singurul fruct care poate fi consumat necopt, copt, crud sau gătit.

27 iul. 2021, 12:07
Jackfruit – fructul care poate înlocui carnea. Fructul Jack reduce riscul de accident vascular şi este ideal în diete

Jackfruit este ideal pentru dietele de vară, când mâncare săţioasă nu face bine nici la sănătate, nici la siluetă. Din păcate, noi consumăm mult vara pepene, care are un conţinut mare de zahăr deoarece este greu de procurat Jackfruit. Este un fruct gigantic originar din Asia de Sud Est, mai exact India. Este considerat fructul național al Bangladesh-ului, dar este extensiv cultivat în regiunile tropicale ale subcontinentului Indian, în Thailanda, Malaezia, Indonezia și Brazilia, pentru fructele și semințele sale, precum și pentru lemnul său. I se mai spune jaca, yaca sau nangka.

Jackfruit nu încate categoric într-un frigider obişnuit. Este cel mai mare fruct care creşte într-un copac și poate atinge o greutate de 50 de kilograme, o înălțime de 1 metru și un diametru de 50 de centimetri, este plin de nutrienţi și poate înlocui cu succes carnea. Arborele de jackfruit poate produce între 100 și 200 de fructe pe an.

Jackfruit este fructul arborelui Jack, originar din Asia tropicală, un arbore veşnic verde, care face parte din familia dudului. Acesta este unul dintre cei mai mari arbori din lume, poate atinge înălţimea de 20 de metri. Asemănător ca formă cu pepenele galben, jackfruit este cel mai mare şi mai greu fruct care creşte în copaci, putând atinge între 5 şi 20 de kilograme, cel mai greu poate ajunge la 50 de kilograme.

Acest fruct conţine câteva zeci de seminţe care sunt comestibile şi se consumă fierte sau prăjite. Fructul jaca reprezintă o sursă importantă de vitamine şi minerale. Acesta conţine şi vitaminele A, C, E, B1, B2, B3, minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, zinc, mangan, cupru, seleniu, fosfor, bromelaină, fitonutrienţi, saponine, izoflavone, lignani, fructoză şi zaharoză.

Jackfruit

Fructul jaca întăreşte sistemul imunitar, ajută tranzitul intestinal, previne constipaţia, protejează mucoasa colonului, scade şi reglează tensiunea arterială.

De asemenea, reduce riscul de accident vascular cerebral şi de infarct miocardic, previne şi anemia, menţine sănătatea oaselor, graţie mineralelor pe care le conţine, menţine şi protejează funcţionarea sistemul nervos şi a creierului.

Jackfruit conţine puţine calorii, fiind benefic în curele de slăbire. Este singurul fruct care poate fi consumat necopt, copt, crud sau gătit. Când este consumat crud, gustul său este o combinaţie între ananas şi pară. Gătit, ai impresia că mănânci carne, iar textura este asemănătoare cu cea a fripturii de porc. Este folosit ca substitut al cărnii în farfuriile cu nachos şi tacos. În Asia, se prepară chipsuri din acest fruct, suc, curry, îngheţată sau se serveşte la grătar. Jackfruit se găseşte şi în Thailanda, Malaezia şi Bangladesh, unde este considerat fructul naţional. În New York, se vinde la preţul de 2,50 dolari/jumătate de kilogram.

100 grame de Jackfruit furnizează 95 de calorii. Fiecare fruct este bogat în carbohidrați simpli precum fructoză și glucoză, care furnizează energie și produc o revitalizare instantanee a corpului. Fructul jack întăreşte sistemul imunitar, ajută tranzitul intestinal, previne constipaţia, protejează mucoasa colonului, scade şi reglează tensiunea arterială.

Jackfruit-ul este bogat în fibre, având un efect laxativ important și în același timp, de protecție a mucoasei membranare a colonului, cu stimularea eliminării substanțelor chimice potențial cancerigene.
Fructele proaspete sunt foarte bogate în vitamina A și pigmenți flavonoizi, precum beta-carotenul, xanthină și beta-criptoxantină. Toate aceste componente joacă un rol vital ca substanțe anti-oxidante și de îmbunătățire a vederii. Vitamina A este necesară și pentru menținerea integrității mucoaselor membranare și a pielii. Consumul de fructe naturale bogate în vitamina A și caroteni este dovedit a proteja corpul împotriva cancerului de plămâni și cancerelor cavității bucale.

În plus, jackfruit-ul este o sursă bună de anti-oxidanți din categoria vitaminei C, furnizând 13.7 mg (la 100 grame) de vitamină C (sau 23% din necesarul zilnic al corpului). Astfel, există o bună protecție anti-infecțioasă și împotriva radicalilor liberi, care produc îmbătrânirea.

Este unul dintre fructele rare care sunt bogate în vitamine din complexul B – conținând cantități mari de vitamina B6 (piridoxina), niacină, riboflavină și acid folic.

Pepenele roşu, greşelile mari pe care le fac românii vara. Avertismentul specialiştilor, ce NU e bine să faci VIDEO

Fructele proaspete sunt o sursă de potasiu, magneziu, mangan și fier. Datorită conținutului crescut de potasiu, se realizează un control mai bun al ritmului inimii și presiunii arteriale. De asemenea, reduce riscul de accident vascular cerebral şi de infarct miocardic.

Acest fruct previne şi anemia, menţine sănătatea oaselor, graţie mineralelor pe care le conţine, menţine şi protejează funcţionarea sistemul nervos şi a creierului.

Și semințele de Jackfruit sunt digestibile, fiind bogate în amidon, proteine și minerale, fiind de cele mai multe ori consumate după prăjire sau adăugate la diferite feluri de mâncare, în loc de linte.

Cum poate fi inclus jackfruit-ul în preparate
Un singur fruct poate ține locul unei mese pentru o familie întreagă. În Asia, se prepară chipsuri din acest fruct, suc, curry, îngheţată sau se serveşte la grătar. Din semințele sale uscate se obține un fel de făină. Este folosit ca substitut al cărnii în farfuriile cu nachos şi tacos. De asemena vegetarienii caută să consume acest fruct pentru că are un gust asemănător cu carnea de porc.

Nu consuma niciodată aceste fructe dacă vrei să slăbeşti. Conţin foarte mult zahăr şi trebuie evitate total în curele de slăbire!
Pentru a-l păstra o perioadă cât mai îndelungată fără să se strice, oamenii îl țin în cutii de conserve sau îl usucă și îl consumă sub formă de chipsuri.

Sâmburii comestibii se pot prăji și consuma cu sare, sau se fierb în apă sărată pentru 25 de minute și se prepară ca și fasolea. Se poate servi pe post de garnitură la mâncăruri exotice. Pulpa comestibilă a alveolelor se poate consuma crudă sau se poate prăji (exact ca în cazul cartofilor prăjiți) și servi cu zahăr. În mod curent alveolele se usucă și se consumă sub forma de chipsuri.


loading...