Jacques Chirac A MURIT

Jacques Chirac, fostul preşedinte al Franţei, a murit, joi, la vârsta de 86 de ani.

26 sept. 2019, 09:45

Jacques Chirac a murit joi, 26 septembrie, la vârsta de 86 de ani, a anunțat ginerele său, Frederick Salat-Baroux. Fostul șef de stat, retras din viața publică și politică de mulți ani, locuia cu soția sa, Bernadette Chirac, în casa sa din Paris.

„Președintele Jacques Chirac a murit în această dimineață în mijlocul familiei sale. În pace”, a spus Frederic Salat-Baroux, soțul lui Claude Chirac, fiica fostului preşedinte al Franţei.

Jacques Chirac, politician care a avut una dintre cele mai lungi cariere din Europa, a murit la vârsta de 86 de ani. De câțiva ani suferise de pierderi de memorie despre care se spune că erau legate de o formă de Alzheimer sau de un accident vascular cerebral minor pe care îl avea încă în timpul în care era preşedinte.

Jacques Chirac, care a fost șeful statului din 1995 până în 2007, s-a lăudat cu una dintre cele mai lungi cariere politice continue din Europa: a fost de două ori președinte, de două ori prim-ministru și a avut un mandat de 18 ani ca primar al capitalei Paris. În ultimii ani ai vieții a fost vizat de acuzații de corupție.

Pe 14 iulie 2002, în timpul sărbătorilor zilei naționale, jacques Chirac a supraviețuit unei încercări de asasinat din partea unui individ ce avea o pușcă ascunsă într-o husă de chitară. Cel care a încercat asasinatul a tras un foc înspre locul unde se afla Jaques Chirac, fiind repede oprit de oamenii din jur. Atacatorul, Maxime Brunerie, a fost găsit ulterior iresponsabil, fiind astfel imposibil de a fi judecat într-un proces.