Jafuri în lanț: cine sunt românii capturați pentru spargerea bancomatelor din Occident

După aderarea României la UE, în anul 2007, o mulțime de cetățeni „au luat calea străinătății". Unii au plecat pentru a presta muncă cinstită, alții pentru a se îmbogăți prin metode ilicite. În cea de-a doua categorie se află cel puțin doi români proaspăt arestați în Germania, după ce au aruncat în aer un bancomat. 

06 mart. 2023, 11:58
Jafuri în lanț: cine sunt românii capturați pentru spargerea bancomatelor din Occident

Într-o zi de vineri, în data de 24 februarie 2023, doi români au decis să spargă un bancomat din Hamm, Germania. Au aruncat în aer dispozitivul din incinta unui market Kaufland, care conținea suma de 260.000 de euro, dar poliția i-a capturat rapid.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului din Dusseldorf, ATM-ul fusese alimentat până la refuz cu bani cash cu doar câteva ore înainte ca tâlharii să detoneze explozibilul. 15.000 de euro au fost pierduți de hoți doar în drumul spre mașina cu care au fugit, un Fiat Abarth 500. Polițiștii au găsit mațina săptămâna trecută. Autoturismul fusese furat, potrivit organelor de cercetare.

 

Cine sunt românii care au spart bancomatele din străinătate

 

Joi, 2 martie, Parchetul din Koln a anunțat că în spatele exploziei din 24 februarie se află un clan de infractori români. Alte opt jafuri similare ar fi comis tâlharii. Suspectul principal, în vârstă de 47 de ani, dat în căutare internațională, a fost arestat deja.

În plus, trei apartamente din zona Koln/Bonn au fost percheziționate cu ajutorul forțelor speciale. Potrivit stadiului anchetei, prejudiciul e estimat la aproximativ 450.000 de euro. Încă nu au fost reținuți toți banii, susțin procurorii. Potrivit Parchetului din Dusseldorf, doar 10.000 de euro au fost confiscați în timpul perchezițiilor

Un al doilea suspect, în vârstă de 42 de ani, a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, la câteva zile după cel menționat.

Prima spargere a clanului de infractori români ar fi avut loc în aprilie 2021. La acea vreme, un bancomat a fost aruncat în aer într-un magazin de produse IT, din Monschau. Au urmat apoi trei bancomate din Renania-Palatinat și cinci din Renania de Nord-Westfalia.

Potrivit procurorilor, banda de tâlhari ar avea peste zece membri. Aceștia ar fi autorii și altor jafuri, din Belgia, Franța, Luxemburg, Elveția, Austria și România.