Jandarmii din Harghita au fost solicitaţi în weekend pentru îndepărtarea a 12 urşi din oraşe, unii chiar din bucătăria unui restaurant

Jandarmii din Harghita au fost solicitaţi să intervină de 12 ori, în weekend, pentru îndepărtarea unor urşi, animalele aflându-se pe peronul gării, în bucătăria unui hotel şi în curţile unor oameni.

12 iul. 2021, 16:38
Jandarmii din Harghita au fost solicitaţi în weekend pentru îndepărtarea a 12 urşi din oraşe, unii chiar din bucătăria unui restaurant

Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Harghita, de vineri şi până luni, au fost primite 12 apeluri prin 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în localităţile Băile Tuşnad, Borsec şi Topliţa.

“Patru apeluri au fost înregistrate vineri, 9 iulie, începând cu ora 21:06, trei din staţiunea Băile Tuşnad şi unul din Borsec. La apelurile din Băile Tuşnad a intervenit un echipaj de jandarmerie, iar la Borsec, un echipaj de ordine publică format din jandarm şi poliţist. Dacă la Băile Tuşnad a fost nevoie ca urşii să fie îndepărtaţi în afara localităţii, la Borsec, ursul nu a fost găsit”, se arată în comunicatul citat de News.ro.

Sursa citată a menţionat că sâmbătă au fost înregistrate şapte apeluri, patru din Băile Tuşnad şi trei din municipiul Topliţa.

“Primul apel a fost făcut la ora 00:01, fiind semnalată o ursoaică cu pui pe peronul gării din staţiune, aceasta fiind îndepărtată înspre pădure. Noaptea s-a încheiat cu un apel făcut de către un domn, prin care se semnala prezenţa unei ursoaice cu pui în bucătăria unui hotel din Băile Tuşnad. Un echipaj de ordine publică, format din poliţist şi jandarm a reuşit scoaterea acesteia din interiorul clădirii şi îndepărtarea înspre pădure, în afara zonelor locuite”, mai precizează comunicatul.

Jandarmii au menţionat că au urmat trei apeluri într-un timp foarte scurt, făcute din Topliţa, începând cu ora 13:00, fiind observat un urs care se deplasa prin curţile caselor, inclusiv prin râul Mureş. La faţa locului au fost trimise atât echipaje de jandarmerie, cât şi echipaje de poliţie, ursul într-un final părăsind zona unde fusese semnalat.

Niciun urs nu a fost rănit în timpul inervenţiilor din Harghita

Ziua de sâmbătă a fost încheiată de două apeluri făcute din Băile Tuşnad, la o distanţă de două ore, în ambele cazuri jandarmii îndepărtând urşii înspre pădure.

“Duminică, 11 iulie, ora 20:44, am înregistrat ultimul apel, un bărbat semnalând prezenţa unui urs în apropierea unui hotel din Băile Tuşnad. Ursul se afla în apropierea unui tomberon şi se hrănea cu resturi alimentare. Echipajul de jandarmerie a îndepărtat ursul înspre pădure. În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu, alături de care colaborăm, nefiind înregistrate alte evenimente”, a mai transmis Jandarmeria Harghita.

Jandarmii reamintesc oamenilor ca fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

Citeşte şi: Atenţionare de călătorie pentru Spania, emisă de MAE din cauza vremii extreme. Sunt anunţate coduri roşu, portocaliu şi galben de caniculă şi vânt


loading...