Japonezii au creat seringa specială care poate obţine şapte doze din fiecare flacon COVID produs de Pfizer

Terumo Corp din Japonia a venit cu o vete-bombă marți. Compania a anunţat că a dezvoltat o nouă seringă care poate obține șapte doze din fiecare flacon de vaccin COVID-19 produs de Pfizer Inc, cel puțin unul mai mult decât accesibil cu seringile existente.

09 mart. 2021, 12:23
Japonezii au creat seringa specială care poate obţine şapte doze din fiecare flacon COVID produs de Pfizer

Japonezii au creat seringa specială care poate obţine şapte doze din fiecare flacon COVID. Ministerul Sănătății a aprobat proiectul vineri, iar Terumo va începe producția la sfârșitul lunii martie, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Terumo. Agenția Kyodo News, care a vorbit prima dată despre dezvoltare, a declarat că Terumo își propune să realizeze 20 de milioane de unități în acest an.

Japonezii au creat seringa specială care poate obţine şapte doze din fiecare flacon COVID produs de Pfizer

Vaccinul produs de Pfizer și partenerul său german BioNTech este livrat în flacoane indicate inițial pentru a deține cinci doze. Se pot extrage șase doze cu seringi speciale, numite spațiu mort redus, care minimizează cantitatea de vaccin rămasă în seringă după utilizare.

Japonia și-a început luna trecută campania de inoculare COVID-19, folosind vaccinul Pfizer. Taro Kono, ministrul responsabil cu efortul, a declarat vineri că unele fotografii ar putea fi irosite pe fondul lipsei seringilor de specialitate.

Laboratorul Pfizer-BioNTech stabilise iniţial un flacon pentru cinci doze, însă autorităţile sanitare au estimat că e posibil, în anumite condiţii specifice, să se adauge o a şasea doză.

Producătorul îşi adaptează livrările în consecinţă, ceea ce echivalează cu scăderea numărului de flacoane distribuite fiecărei ţări.

„Ne vom respecta angajamentele de livrare către state conform comenzilor care au fost făcute – acestea au fost tot timpul bazate pe numărul total de doze şi nu de flacoane – şi conform etichetării aprobate de fiecare ţară”, a arătat producătorul pentru AFP.

Foarte repede după începutul campaniilor de vaccinare, cadrele medicale îşi dau seama că rămâne suficient ser pentru o a şasea injecţie în flaconul de Comirnaty (numele comercial al vaccinului de la Pfizer-BioNTech). Adăugarea unei mici cantităţi de produs în flacon este o măsură de precauţie, precizează laboratorul. E ca uleiul care se depune pe pereţii bidonului.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi-a exprimat poziţia pe 8 ianuarie. Actualizând protocolul de utilizare a vaccinului Pfizer, a precizat că flaconul conţine până la urmă cantitatea pentru a face şase injecţii.

Dar în condiţiile unui protocol foarte exact. Trebuie să foloseşti siringi sau ace „cu volum mort scăzut”. În caz de utilizare a unei siringi sau unui ac standard, „e posibil să nu fie destul vaccin ca să se extragă o a şasea doză”, avertizează agenţia europeană. Un sfat repetat de Ministerul Sănătăţii într-o notă destinată cadrelor medicale.

Este deci posibil să se realizeze şase injecţii cu un flacon de Comirnaty. Dar Ministerul Sănătăţii, într-o declaraţie pentru AFP, a estimat că extragerea celei de-a şasea doze, care „necesită un gest medical şi echipament” adecvat reprezentat de siringi, reprezintă „o adevărată provocare”.

Citeşte şi: Vești bune în lupta cu COVID! Noi doze de vaccin Pfizer BioNTech sosesc pe 1 martie în România. Județele în care mai sunt locuri libere la vaccinare